Zdravstvo

Vesti :: Po­lo­vi­na pa­ci­je­na­ta uza­lud se le­či an­ti­bi­o­ti­ci­ma

lecenjeOd sto bo­le­sni­ka, ko­ji su ovih pr­vih je­se­njih da­na zbog bo­lo­va u gr­lu, ka­šlja ili tem­pe­ra­tu­re uze­li an­ti­bi­o­tik na svo­ju ru­ku ili su ga čak do­bi­li od svog le­ka­ra, po­lo­vi­na ne­ma ni in­fek­ci­ju ni in­fek­tiv­nu bo­lest, ko­je bi oprav­da­le uzi­ma­nje ovih me­di­ka­men­ta.

 Ovo upo­zo­re­nje sti­že od in­fek­to­lo­ga i pred­sed­ni­ka Srp­skog udru­že­nja za an­ti­mi­krob­nu he­mo­te­ra­pi­ju prof. dr Mi­jo­mi­ra Pe­le­mi­ša. On je na upra­vo za­vr­še­nom kon­gre­su in­fek­to­lo­ga Sr­bi­je upo­zo­rio gde nas mo­že do­ve­sti ne­ra­ci­o­nal­na upo­tre­ba ovih dra­go­ce­nih le­ko­va.

– „Lju­bav” pre­ma an­ti­bi­o­ti­ci­ma u Sr­bi­ji se du­go ne­gu­je: sva­ko zna za „pen­trek­sil”, „bak­trim”, „azi­tro­mi­cin”. Gra­đa­ni mi­sle da ovi le­ko­vi mo­gu sve da iz­le­če, a za­pra­vo ovi le­ko­vi te­ško da mo­gu bi­lo šta da iz­le­če. Oni su to­li­ko mno­go ko­ri­šće­ni i za ono što tre­ba i što ne tre­ba da su bak­te­ri­je na ove le­ko­ve po­sta­le mak­si­mal­no ot­por­ne. Ra­ni­je se sva­ka mo­krać­na in­fek­ci­ja le­či­la „bak­tri­mom”, a sa­da to kod ve­li­kog bro­ja pa­ci­je­na­ta ne­ma ni­ka­kvog efek­ta – na­vo­di tek je­dan od pri­me­ra naš sa­go­vor­nik.

Dr Pe­le­miš je upo­zo­rio i le­ka­re da ne sme­ju da ne­gu­ju „lju­bav” pre­ma ne­kom an­ti­bi­o­ti­ku, bez ob­zi­ra na to da li nje­gov pro­iz­vo­đač, far­ma­ce­ut­ska kom­pa­ni­ja pla­ća ne­ki kon­gres ili pre­da­va­nje, već mo­ra­ju da po­zna­ju „ma­pu re­zi­sten­ci­je”u Sr­bi­ji i u svo­joj bol­ni­ci. To zna­či da mo­ra­ju da zna­ju ko­je se bak­te­ri­je naj­če­šće ja­vlja­ju u bol­ni­ci kod pa­ci­je­na­ta ko­ji su ima­li ope­ra­ci­ju na sr­cu, a ko­je kod bo­le­sni­ka ko­ji­ma je ugra­đen uri­nar­ni ka­te­ter, i ko­ji an­ti­bi­o­ti­ci su u Sr­bi­ji iz­gu­bi­li svo­ju moć.

Izvor: POLITIKA 07. 10. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane

Dodaj!

Preporučene oznake:

Jedna reč: vesti, ovih

Jedna reč: vesti, ovih

apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi