Zdravstvo

Vesti :: Pobunili se hirurzi: Kupujemo veštačke zaliske iz Kine koje ne koristi niko u Evropi!

protivljenje hirurgaRepublički fond za zdravstveno osiguranje hoće da kupi kineske veštačke srčane zaliske - valvule, koji nemaju svu potrebnu dokumentaciju da su bezbedni po ljude i ne koriste se nigde u Evropi.

Razlog za to je njihova niska cena. Kardiohirurzi su se, međutim, pobunili protiv toga, saznaje „Blic”.

Izvor „Blica” iz kardiohirurgije kaže da ovi veštački zalisci ili valvule, iako imaju oznaku CE - što znači da odgovaraju kvalitetu koje propisuje Evropska unija, tu oznaku su dobili testirajući se samo u Poljskoj. Takođe, veštački zalisci testirani su samo na ovcama pre ulaska u upotrebu, a ne na svinjama, kao što je praksa.

- Od uvoznika je tražena potvrda da veštački zalisci imaju nisku stopu komplikacija, ali to nije dobijeno. Tek 2005. godine su ih koristili na ovcama, a kasnije i na pacijentima, ali na malom broju. Rezultati tih istraživanja nisu objavljeni u relevantnim svetskim stručnim časopisima, već samo u kineskim - priča izvor „Blica” koji je imao uvid u celokupnu dokumentaciju.

Kako „Blic” saznaje, RFZO je pokrenuo tender za kupovinu veštačkih srčanih zalistaka, kojih trenutno nema u kardiohirurškim ustanovama u Srbiji.

Pored renomiranih proizvođača, na tender se javila firma iz Novog Sada koja je ponudila valvule kineskog proizvođača. Njihova ponuda bila je najbolja, s obzirom na to da im je cena bila 44.000 dinara za jedan veštački srčani zalistak, dok one zapadnoevropskih proizvođača koštaju oko 52.000 dinara.

Kako „Blic” saznaje, ugovor sa kineskim proizvođačem još nije potpisan, jer je u međuvremenu podneta žalba, pa je ceo posao trenutno stopiran.
Sada se razmatra da li će žalba biti usvojena, pa bi se u tom slučaju organizovao novi tender ili će ugovor biti potpisan.

U međuvremenu, Fond je dozvolio kardiohirurškim klinikama da same organizuju male nabavke budući da veštačkih srčanih zalistaka već nema u bolnicama.

Kineski veštački srčani zalisci registrovani su u Agenciji za lekove 17. juna ove godine, ali ono što je zanimljivo jeste da su dozvolu dobili baš u trenutku kada se donosila odluka o pokretanju tendera u Fondu.

„Blic” saznaje da se protiv kupovine ovih valvula pobunilo nekoliko članova komisije, i to lekara.

- Mi inače koristimo najlošije tipove valvula, jer nemamo novca za kvalitetnije. Ali, te kineske niko ne ugrađuje u Evropi. Mi smo na klinici dobili jednu vrstu da ugradimo pacijentima da bismo videli kakve su. Međutim, niko od lekara to nije želo da uradi - priča jedan od beogradskih kardiohirurga.  U srpskim bolnicama već mesecima nema dovoljno veštačkih srčanih zalistaka, pa se operacije rade samo za najhitnije slučajeve. 

Klinički centar bez valvula iz Kine

U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja nisu želeli da komentarišu nabavku veštačkih zalistaka i uputili su nas na prof. dr Miljka Ristića, predsednika komisije za nabavku i direktora Kliničkog centra Srbije. Dr Ristić za „Blic” kaže da su kineske valvule registrovane u Srbiji, da imaju oznaku CE, ali da je Klinički centar u nedavnoj maloj nabavci kupio one koje se koriste u Evropi, a ne kineske.

Godišnje se u Srbiji ugradi oko 1.000 do 1.100 veštačkih srčanih zalistaka u tri centra: Institutu „Dedinje“, Kliničkom centru Srbije i Institutu za kardiovaskularne bolesti u Kamenici.

Izvor: BLIC 29. 10. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi