Zdravstvo

Vesti :: Počela primena nove liste lekova

nova lista Od 1. januara ove godine počela je primena nove Liste lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a za skoro polovinu lekova sa te liste cene su snižene od 10 do 62 odsto.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da nova Lista lekova, koja se primenjuje od početka ove godine, sadrži oko 250 novih lekova, uglavnom generičkih, čime je osiguranim licima omogućen širi obim prava u pogledu dostupnosti lekova od većeg broja različitih proizvođa, kao i dostupnosti potpuno novih lekova za lečenje Parkinsonove bolesti i šizofrenije.

"Za skoro polovinu od ukupnog broja lekova sa Liste lekova, cene lekova u ovoj godini su snižene i ta sniženja se kreću u rasponu od 10 do čak 62 odsto u odnosu na cene koje su važile u 2014. godini. Sniženi su lekovi u svim terapijskim grupama, tako da će primena ove Liste lekova dovesti do značajno manjeg izdvajanja finansijskih sredstava za lekove i od strane RFZO i od građana u 2015. godini", navodi se.

Lekovi koji snižavaju povišen holesterol i koriste se u prevenciji infarkta kao što je pravastatin (30x40mg) snižena je sa 982,90 na 594,40 dinara, pri čemu, navodi se, sada osiguranici plaćaju učešće u maloprodajnoj ceni u iznosu od 549 dinara po pakovanju, umesto dosadašnjih 908 dinara.

Snižena je i lek atorvastatin (30x80mg) sa 2.405 na 913,50 dinara, pri čemu sada osiguranici plaćaju učešće u maloprodajnoj ceni u iznosu od 956 dinara po pakovanju, umesto dosadašnjih 2.519 dinara.

Snižene su i cene lekova koji deluju kao antitrombolitici i koriste se u prevenciji infarkta, poput klopidogrela (28x75mg). Cena tog leka na veliko snižena je sa 910,70 dinara na 464,70 dinara, pri čemu sada osiguranici plaćaju učešće u maloprodajnoj ceni u iznosu od 286 dinara po pakovanju, umesto dosadašnjih 567 dinara.

Takođe, dodaje se, snižene su i cene lekova koji deluju kao inhibitori protonske pumpe, u terapiji peptičkog ulkusa i gastroezofagealne bolesti, lekova u terapiji hipertenzije, lekova u terapiji teškog neuropatskog bola, lekovi u terapiji benigne hiperplazije prostate, antibiotika, antipsihotika, antidepresiva i lekovi u terapiji Alćajmerove bolesti.

Niže su i cene lekova u terapiji bronhijalne astme, lekova u terapiji glaukoma i mnogi drugi lekovi.

Izvor: Novi Magazin 05. 01. 2015.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi