Zdravstvo

Vesti :: Podrška i pomoć starijim građanima

xxxSekretarijat za zdravstvo obezbedio je sredstva za program "Pomoć starijima u cilju očuvanja zdravlja i kvaliteta života starijih osoba", koji će sprovoditi humanitarna organizacija "Karitas Srbije i Crne Gore".

Program podrške i pomoći obuhvata kontinuirano obezbeđivanje usluga "Karitasa" tokom cele 2010. godine osobama starijim od 65 godina. Ove aktivnosti znatno će doprineti povećanju dostupnosti usluga zdravstvene zaštite, prvenstveno zdravstvene nege, koja je najpotrebnija hroničnim starijim pacijentima.

- Nakon identifikacije najrizičnijih građana kojima je ovakva pomoć potrebna, timovi "Karitasa" obezbediće zdravstvenu negu - umivanje korisnika, presvlačenje, menjanje položaja u postelji, pranje i sušenje kose, brijanje, podsecanje noktiju, kupanje korisnika u kupatilu i krevetu, nameštanje kreveta, presvlačenje posteljine, pomoć pri odlasku u toalet, davanje guske i lopate, kontrolu katetera i zamenu kese, obradu manjih rana i dekubitusa, pasivne vežbe, pomeranje korisnika s kreveta na stolicu, vežbe hoda s pomagalom, jednostavnu masažu, hranjenje, merenje krvnog pritiska, pulsa, telesne temperature i šećera u krvi, kontrolu uzimanja lekova, davanje lekova u oči, uši i nos, vežbe disanja, organizovanje posete doktoru i zdravstveno-vaspitni rad - objasnio je gradski sekretar za zdravstvo doktor Zoran Blagojević.

Aktivnosti su namenjene osobama starijim od 65 godina i nemoćnima, bez obzira na versku, nacionalnu i etničku pripadnost, koje žive na Savskom vencu. Korisnici će biti starije i nemoćne osobe lošeg zdravstvenog stanja, nepokretne i slabo pokretne osobe, osobe u lošem psihološkom i mentalnom stanju (depresiji) i lošoj finansijskoj situaciji, kao i usamljeni i stariji bez rodbine.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 06.04.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi