Zdravstvo

Vesti :: Pojeftinjuje 160 lekova na recept

pojeftinjenje-lekovaVlada Srbije usvojila je danas odluku o najvišim cenama lekova koja će omogućiti pojeftinjenje 160 medikamenata.

Kako se navodi u saopštenju, usvojen je i pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

"Te odluke će sprečiti nestašice lekova", ističe se u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano koji će lekovi i za koliko pojeftinti, kao ni da li će neki medikamenti poskupeti.

Vlada Srbije je prethodno 16. avgusta utvrdila najviše cene za 531 lek koji se izdaje na recept, a trećinu čine originalni lekovi.

Kako je Tanjugu objasnio državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović, na današnjoj sednici vlade usvojena je dopuna odluke o najvišim cenama lekova koja se odnosi na još nekoliko preparata koji su čekali na određivanje cene i ta odluka stupa na snagu sutra.

Simonoović je kazao da je data saglasnost i na pravilnik o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, čime se jedan broj lekova prvi put stavlja na pozitivnu listu, a jedan broj će imati manju cenu.

Time je, kako je kazao Simonović, dato i pravo da se jedan broj lekova koristi i za lečenje dece obolele od nekih vrsta retkih bolesti koji su, pre svega, na takozvanoj "enzimskoj supstitucionoj terapiji".

Izvor:MONDO 24.08.2012.god.

Povezani naslovi:

» Dečji sirup brufen stiže za osam dana
» Biće nestašice bar još 100 lekova

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi