Zdravstvo

Vesti :: Poljuljano poverenje u lekare

xxxTreba vratiti mir u Institut za onkologiju i radiologiju, a istraga neka ide svojim tokom, apeluju lekari ove kuće

Vest da su lekari propisivali dvostruke i trostruke doze citostatika izazvala je veliko uznemirenje među pacijentima koji su na Institutu za onkologiju i radiologiju lečeni ili se leče od raka. Grupa lekara apelovala je juče preko „Politike" da se ne šire takve senzacionalističke vesti, u kojima, kako tvrde, nema ni trunke istine, a to je, kako kažu, potvrdio i izveštaj komisije Ministarstva zdravlja koja je obavila vanrednu proveru kvaliteta rada.

- Poručujem svim pacijentima i javnosti da je vanrednom stručnom inspekcijom i dokumentovano ono što smo znali - da se u ovoj kući radilo i da će se uvek raditi u skladu sa važećim standardima i protokolima, koji nisu naš izum, nego su opšte prihvaćeni protokoli koji se primenjuju u većini vodećih svetskih onkoloških centara - kaže dr Dušan Mileusnić, vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju.

On veruje da informacije o davanju većih doza citostatika od propisanih predstavljaju „nesrećne interpretacije stvari".

Dr Svetislav Jelić, direktor Klinike za medikalnu onkologiju u Institutu kaže da je apsolutno nemoguće davanje citostatika u većim dozama:

- To su lekovi koji imaju svoju terapijsku dozu. Neki imaju uzan raspon doze, drugi širok. Sasvim je sigurno da nijedan citostatik neće biti korišćen van raspona doza, tako da priča o korišćenju trostrukih doza citostatika radi ostvarivanja nekakvog profita ili o propisivanju dvostrukih doza jednoj istoj osobi istovremeno, apsolutno ne stoji!

Ipak, priča je osvanula na prvim stranama novinama i sada je teško ljude ubediti u suprotno.

- Nije mi jasno ko je priču o davanju većih doza citostatika smislio. Osećao sam se vrlo neprijatno. Znao sam da je to neistina, ali je to otišlo kao jedna senzacionalna vest u javnost. To je stvorilo nepoverenje pacijenata u lekare, a iza te vesti ne stoji nijedan argument, što je komisija Ministarstva zdravlja konstatovala. Neko bi trebalo da bude psihopata ili rođeni ubica da tako nešto napravi - ogorčen je dr Jelić.

Dr Zoran Rakočević, direktor Službe za radiologiju objašnjava da lekari ove kuće nisu odmah demantovali senzacionalističke napise, samo zato što su hteli da poštuju red i proceduru i sačekaju izveštaj komisije Ministarstva zdravlja.

- Smatrali smo da bi bilo primereno da najpre budu objavljeni rezultati vanrednog nadzora. Nalaz nezavisnih stručnjaka, izvan kuće, ima veću težinu od naših pojedinačnih izjava. Molimo i apelujemo na novinare i svu javnost da nam se omogući da normalno radimo svoj posao, da se vrati klima poverenja koja je postojala na Institutu - poručio je dr Rakočević.

Institut je najveća onkološka institucija u Srbiji i godišnje se ovde registruje više od 6.000 novih pacijenata, a dnevno kroz ambulante prođe skoro hiljadu pacijenata.

Dr Vesna Ilić, pedijatar za „Politiku" juče je objasnila da na dečjem odeljenju rade dve lekarke specijalisti pedijatrije, kao i dva lekara na specijalizaciji i time demantovala napise u pojedinim medijima da posle hapšenja dr Zorana Bekića, načelnika pedijatrije, sada nema ko da leči decu.

- Dečje odeljenje radi sasvim normalno. Trenutno se na odeljenju leči 11 mališana, a imamo ukupno 18 bolničkih kreveta. Njihova terapija teče bez ikakvih problema, po određenim standardima i protokolima, isto kao što se to radi u evropskim i američkim klinikama. Godišnje lečimo između 80 i 100 pacijenata na odeljenju pedijatrijske onkologije. Leče se kombinovano zračnom terapijom i hemioterapijom. Najčešći su koštani tumori i tumori centralnog nervnog sistema. Deca dobijaju citostatike koji se koriste u svim referentnim centrima, unazad desetak godina. U pedijatrijskoj onkologiji nemate svake godine novi citostatik, u pedijatriji su lekovi prilično klasični i nema novih lekova možda i deset godina - kaže dr Vesna Ilić.

Doktorka Ilić kaže kako je služba dečje onkologije bila vrlo pogođena kada su na naslovnim stranama nekih novina videli napise da su navodno namerno davane dvostruke ili trostruke doze citostatika.

- Svi mi dosta dugo radimo ovde i vrlo smo posvećeni ovom poslu, jer drugačije ga i ne možete raditi. Trudili smo da u tim teškim trenucima na odeljenju radimo najvišim kvalitetom, kao i do sada - dodaje dr Vesna Ilić, koja je na ovom odeljenju od 2002. godine.

Kada je reč o sumnji da su četvoro zaposlenih sa Instituta primili mito, Dr Mileusnić poručuje da „svako treba da radi svoj posao, pa neka nadležni organi sprovedu objektivnu i efikasnu istragu. Posle istrage, ako se utvrdi da se neko ogrešio o taj deo priče, snosiće odgovarajuće posledice, ali za to postoji istraga.

Izvor: Politika 07.07.2010

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi