Zdravstvo

Vesti :: Polne zaraze opet vrebaju

Polne zaraze opet vrebajuProšle godine u našoj zemlji registrovana su 2.254 slučaja polnih bolesti. Broj neotkrivenih infekcija i do deset puta veći. Polovina zaraženih ima hlamidiju

PROŠLE godine u Srbiji su registrovana 2.254 slučaja polno prenosivih bolesti. Polovina zaraženih imala je hlamidiju, dok je ostatak "zakačio" sifilis, gonoreju, virusni hepatitis B i C i HIV. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je broj obolelih, a neotkrivenih, i do deset puta veći i da su bolesti koje su u razvijenom svetu davno zaboravljene, kod nas u zaletu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od početka godine prijavljena su 994 slučaja polnih bolesti, što je gotovo identično u odnosu na isti period prošle godine.

- Polovina broja svih registrovanih su slučajevi polne hlamidijaze - kaže dr Danijela Simić, epidemiolog Instituta "Batut". - Ove godine umrle su i dve osobe od side, dok je u istom periodu 2011. umrlo 11 ljudi. Inače, broj registrovanih slučajeva prošle godine, u odnosu na 2009. za trećinu je manji. Pre šest godina imali smo registrovanih 4.170 slučajeva obolevanja.

Ginekolozi i urolozi, međutim, smatraju da ovo nije stvarna slika i da je broj obolelih mnogo veći.

- Da bismo imali pravo stanje potrebno je uzeti podatke i od privatnih klinika i laboratorija kojih ima na svakom ćošku - priča dr Dušan Protić, ginekolog-akušer u ordinaciji "Protić i tim". - Hlamidija je prisutna u priličnom broju briseva. Generalno, sve polno prenosive bolesti su u porastu. I humani papiloma virus je sve češći. Tako, kada bi svi prijavili otkrivene slučajeve, broj bi sigurno bio duplo veći, a kod hlamidije i do tri puta. Neotkrivenih, a obolelih, međutim, ima najviše. Sigurno i do deset puta više nego što ima zvanično registrovanih. Mnogi ljudi i ne znaju da imaju neku polno prenosivu bolest, jer ne idu na redovne kontrole.

Izvor: NOVOSTI 22.06.2012. god.

Arhiva vesti...»

Prirodnim putem trajno uklonite "HLAMIDIJU" iz organizma.


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi