Zdravstvo

Vesti :: Pomoć starima uz licencu

Pomoć starima uz licencuU okviru projekta Pomoć u kući, svakog radnog dana usluge 1.100 gerontodomaćica koristi 11.000 starih osoba.Po novom Zakonu o socijalnoj zaštiti, takvu pomoć mogu da pružaju organizacije i pojedinci koji za to dobiju licencu.

U Srbiji oko 11.000 osoba koristi uslugu Pomoć u kući. Njih svakodnevno obilazi oko 1.100 gerontodomaćica. Međutim, u pedesetak opština ta usluga još nije uspostavljena, iako za njom postoji potreba. Prema novom Zakonu o socijalnoj zaštiti, tu pomoć, osim državnih, mogu da pružaju i druge organizacije i pojedinci, ako za to dobiju licencu.

Socijalna pomoć i dodatak za tuđu negu i pomoć jedva pokrivaju skromne potrebe Nade Mihajlović i njene devedesetpetogodišnje majke. Sreća je kažu, što ne moraju da plaćaju i kiriju za kuću koju su dobile na korišćenje od prijatelja. Čak i da imaju više para, kaže Nada, zbog bolesti, teško mogu same da odu po namirnice i lekove.

Nada kaže da joj mnogo znači pomoć koju dobija, jer je bolesna, a mora da se brine i o svojoj majci. Pre nego što se razbolela, i sama je negovala druge kojima je pomoć bila potrebna.

Slađana Stevanović, jedna od deset gerontodomaćica u opštini Barajevo. Posle deset godina na birou, konačno je dobila posao i prvu platu. Svakodnevno peške obiđe tri staračka domaćinstva, snabde ih namirnicama i lekovima, pomogne oko kućnih poslova, i kaže, nije joj teško da za te ljude čini i više od onog što se od nje očekuje.

Prema Slađaninim rečima, osobe kojima pomaže su joj mnogo zahvalne. Kako objašnjava za nju su to sitnice, jer je mlada i zdrava, a njima takva pomoć mnogo znači.

Ranije evidencije o starima kojima treba pomoć u opštini Barajevo više nisu validne, jer su neke osobe preminule ili, otišle u dom. Do trideset starih kojima pružaju pomoć došlo se preko Centra za socijalni rad i Doma zdravlja, jer je reč o korisnicima socijlane pomoći i teško bolesnim ljudima.

Kako objašnjava Branka Savić, predsednica opštine Barajevo, u toj opštini živi oko 12.000 penzionera, što je skoro polovina stanovništva.

„Mnogi stari nisu u mogućnosti ni da kroče iz svoje kuće, a kamoli da odu na udeljeno mesto, tako da postoji potreba za gerontodomaćicama", dodaje Savićeva.

Projekat Pomoć u kući u Barjevu trajaće tri meseca. Dalji opstanak te usluge zavisi od novca.

Ružica Počuča, iz organizacije "Među prijateljima", kaže da je cilj pružanja takvih usluga da stari ljudi na dostojanstven način proživljavaju ozbiljne godine života, i da ne budu tužni.

Ministarsto rada i socijalne politike pomaže siromašnim opštinama, dok su veliki i bogatiji gradovi i opštine dužni da tu uslugu uspostave sami i da za to obezbede sredstva.

U tom ministarstvu napominju da nije neophodno da svaka opština ima takvu uslugu. Novi Zakon daje mogućnost da pomoć u kući organizuju zajedno dve opštine ili da u više opština određenu uslugu pruža organizacija koja za to dobije licencu.

Izvor: RTS 27.04.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi