Zdravstvo

Vesti :: Porast broja dece obolele od atritisa, biološki lekovi šansa

biološki lekovi šansa za decuU Srbiji i svetu počela je primena bioloških lekova koji su svojom efikasnošću značajno unapredili dugoročnu prognozu i najtežih oblika juvenilnog idiopatskog artitritisa (JIA), bolesti od koje boluje svako hiljadito dete, a primećen je i porast oboljevanja proteklih godina, navode stručnjaci za lečenje te bolesti.

Epidemiološka istraživanja pokazala su da svako hiljadito dete boluje od nekog od oblika juvenilnog idiopatskog artitritisa, kao i da te bolesti mogu ostaviti trajne posledice na funkcionalnu i radnu sposobnost u odraslom dobu čak kod više od polovine obolelih.
Na Institutu za reumatologiju u Beogradu sutra će biti održano savetovanje o dečijim reumatskim bolestima na temu primene bioloških lekova u lečenju JIA.

Osim životne ugroženosti, sistemski JIA može dovesti do teškog oštećenja velikog broja zglobova, sa pojavom teških oblika invaliditeta, već do puberteta.

Biološki lekovi različitog su hemijskog sastava i načina davanja, ali utiču na smanjenje zapaljenske reakcije i destrukciju zglobova, efikasni su u lečenju najtežih oblika JIA, jednog od najtežih reumatskih oboljenja koje pogađa mališane.


Juvenilni artritis predstavlja heterogenu grupu bolesti u kojoj se može razlikovati sedam različitih oblika oboljevanja. Može se javiti u svim uzrastima, počev od prve godine života i kod oba pola.


Od oblika bolesti, pravovremeno postavljene dijagnoze i primenjene terapije, zavisi hoće li ova upala zglobova imati hronični progresivni karakter sa teškim posledicama po kasniju funkcionalnu sposobnost dece, ukazuju stručnjaci.


Najteži, ali srećom najređi oblik, jer od njega oboljeva jedno od 10.000 dece jeste sistemski oblik JIA.


Ovaj oblik javlja se već od prve godine života i manifestuje se ponovljenim temperaturama, osipom po koži, pojavom izliva u srčanu ili trbušnu duplju.


Poseban problem je činjenica da se bolest manifestuje sporo, sa pojavom novih simptoma kroz vreme, nekad i nekoliko godina, da tegobe mogu biti šarolike (temperature, osipi i različite promene po koži, promene na očima, upale srčane kese, digestivne smetnje...), pa samo pravilno edukovan pedijatar može posumnjati i pravovremeno postaviti dijagnozu.

Izvor: BLIC 25.05.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi