Zdravstvo

Vesti :: Porođaj ne sme biti naplaćen

xxxU Srbiji su nedavno zabeleženi slučajevi da je trudnicama naplaćen porođaj u predviđenom terminu, zato što nisu imale uput za ustanovu u kojoj je porođaj obavljen.

Radio S u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje saznaje da ova usluga porodiljama ne sme biti naplaćena,čak iako je obavljen u zdravstvenoj ustanovi van područja matične filijale, za koju porodilje nisu imale overen uput. U Zavodu su nam objasnili da se svaki porođaj smatra hitnim slučajem.U Srbiji je u poslednje vreme zabeleženo par slučajeva da je trudnicama naplaćen porođaj zato što nisu imale uput za ustanovu u kojoj je porođaj obavljen.

Takođe, kako su porođaji obavljeni van područja matične filijale,otvoreno je pitanje da li pod ovakvim okolnostima porodilje same snose troškove porođaja.

U vezi sa tim je i termin porođaja, pa je u pitanje dovedeno i to da li se troškovi snose i ako je porođaj, van matične ustanove, obavljen u predviđenom terminu.

Kako je do sada bilo poznato, zdravstvena usluga bez overenog uputa,van filijale koja je izdala zdravstvenu knjižicu , može se pružiti samo ako je u pitanju hitan slučaj.

Međutim,kako procedura na ovaj način nije ispoštovana,odgovor smo potražili u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Koordinator centra za informisanje R Z Z O-a Nataša Filpović je za Radio S objasnila

- Porođaj pa i onaj u terminu se smatra hitnim slučajem. Ova usluga porodiljama ne
sme biti naplaćena ,čak iako je obavljen u zdravstvenoj ustanovi van područja matične filijale za koju porodilje nisu imale overen uput.

O ovome su obaveštene i sve zdravstvene ustanove,kako se ne bi dešavalo da porodilije same finansiraju porođaj.

-R Z Z O je filijalama dao instrukcije kojima se ovo pitanje reguliše,napominje Filipović.

Izvor: S MEDIA 25.03.2010.
Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi