Zdravstvo

Vesti :: Poslanici složno o obaveznoj vakcinaciji

obavezna vakcinacijaOdbor Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu jednoglasno je prihvatio predložene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje predviđaju obaveznu vakcinaciju za koju nije potreban pisani pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta.

Na sednici odbora, kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić i predstavnik RFZO, članovi tog skupštinskog tela poručili su da država treba da stane iza imunizacije i pošalje jasnu poruku da vakcinacija dece nije štetna, prenosi Tanjug.

Predsednica odbora Slavica Đukić Dejanović rekla je da je cilj izmena zakona da se postigne visoki stepen imunizacije i zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i da parlament treba da pošalje jasnu poruku građanima o vakcinaciji.

O izmenama tog zakona, koje je predložila grupa od 234 poslanika, Skupština Srbije će raspravljati sutra na novoj sednici.

Navodeći da je Ministarstvo zdravlja podržalo predložene izmene zakona, predstavnik predlagača Mileta Poskurica iz SNS poručio je da se izmenama tog zakona omogućava da struka ima dominanatan stav kada je reč o vakcinaciji.

Prema njegovim rečima, treba se boriti protiv "antivakcinacionog lobija", preseći dvoumljenje u javnosti o imunizacije i tome stati na put na najzvaničniji način - usvajanjem izmena zakona.

Član odbora iz DS Dušan Milisavljević rekao je da parlament mora da pošalje jasnu poruku da država staje iza procesa imunizacije, kao zaštitnik dece.

Prema njegovim rečima, "šarlatani" su doveli do toga da se napravi pometnja i zabuna u javnosti o vakcinaciji.

"Pričati o ovoj temi u 21. veku je smešno i na iznošenje paušalnih ocena o štetnosti imunizacije odgovor treba da da struka", rekao je Milisavljević i naveo da roditelji ne treba da budu zabrinuti.

Na izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nisu podneti amandmani.

Izvor: RTS 15. 04. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi