Zdravstvo

Vesti :: Posle hapšenja rukovodstva provera rada Instituta za onkologiju

Institut za onkologijuTeško dokazivo nepotrebno davanje citostatika u poznim fazama raka. - Sve jači utucaj farmaceutske industrije na lekare

Hapšenje direktora, zamenika direktora, načelnika Dečjeg odeljenja i farmaceuta Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, pacijenti ove ustanove neće osetiti, glavna je umirujuća poruka jučerašnjeg saopštenja stručnog Kolegijuma ove ustanove. Svi zaposleni, kaže se u saopštenju, koje je potpisao doktor nauka dr Dušan Mileusnić, v. d. zamenika direktora Instituta, uložiće maksimalan napor da i dalje na najbolji mogući način svojim radom obezbede sve potrebne uslove za lečenje pacijenata u skladu s važećim standardima i protokolima.

Stručni kolegijum je zauzeo stav da u cilju regularnosti sprovođenja istrage neće davati izjave i odgovarati na pojedinačna pitanja medija.

Međutim, upravo zbog uznemiravajućih izjava u pojedinim medijima koje dovode u pitanje savesnost rada zaposlenih u ovoj ustanovi, Stručni savet Instituta će nadležnima u Ministarstvu zdravlja predložiti sprovođenje hitne vanredne provere kvaliteta stručnog rada Klinike za medikalnu onkologiju i Službe pedijatrijske onkologije da bi sve dileme bile rešene argumentovano i na najbolji način, kaže se još u saopštenju.

Da li je moguće da su lekari zbog provizija davali veće doze citostatika, što su tvrdnje iznete u nekim medijima, pitali smo penzionisanog profesora kliničke farmakologije i toksikologije dr Tomislava Kažića.

- Suština ovakvih optužbi je u eventualnom širenju indikacija za davanje određenog citostatika. Znači, nijedan onkolog neće dati više citostatika nego što je propisano. Kao „greh" se računa ako ga daje u slučajevima kada to nije odobreno određenim protokolima, na primer za vrstu raka gde to nije standardom određeno. Reč je o vrlo delikatnoj situaciji, koja može da se dokaže samo medicinskom ekspertizom - sbjašnjava dr Kažić, praveći razliku između pokrenute sumnje da su privedeni lekari primili mito i sumnje da su nepropisno prepisivali citostatike.

Naš sagovornik kaže da se citostatici daju kod nekih tumora u određenim fazama. Tumori imaju četiri faze po standardnoj klasifikaciji. Tačno postoje standardi i vodiči koji se citostatici daju za fazu „jedan" i „dva", gde ima izgleda za izlečenje i za ove procedure postoje odobrenja evropskih i američkih zdravstvenih vlasti koja se u nekim delovima razlikuju. Već za fazu „tri" ili „četiri" često za te iste citostatike ne postoji odobrenje.

Dr Kažić, uz ogradu da ipak nije upoznat s tim šta su pravosudni organi prikupili, nagađa da bi to moglo da bude ono što je u javnosti već formulisani kao „malverzacije citostaticima".

- Ostaje pitanje da li su stvarno davali lek bolesnicima za neodobrene indikacije kod drugih vrsta tumora, koji nisu kategorisani od nadležnih regulatornih tela. To bi značilo da su citostatici davani u trećoj ili četvrtoj fazi kada postoje metastaze, kada je tumor probio organ u kome je nastao i kada davanje lekova ima drugi cilj - da ublaži muke.

Dr Kažić podseća da je farmaceutska industrija ostvaruje ogromne profite i da je u vezi s medicinom postoje u svim zemljama.

- Sve više u savremenoj farmaceutskoj industriji počinje da važi pravilo da „lekove treba davati zdravima, a ne bolesnima, jer bolesnih ima malo". Za svaku kategoriju stanovništva, od najmlađih do najstarijih, treba utvrditi da im nešto fali, a lekom se može eliminisati. Zašto bi se neko hranio zdravo ili trčao naokolo kad može da dobije pilulu za holesterol? Zašto trpeti nemirnu decu kada postoji lek koji ih lepo postavi u ćošak da budu mirna i ne skaču - tumači dr Kažić današnji odnos lekara i farmaceuta.

O. Popović

----------------------------------------------------------

Dačić: Istraga u još nekim farmaceutskim kućama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je u toku istraga u još nekim od farmaceutskih kuća, kako bi se utvrdilo da li su i one umešane u podmićivanje lekara sa Instituta za onkologiju. On je rekao i da su policije nekoliko stranih država kontaktirale srpske kolege povodom istrage u farmaceutskim kućama, dodajući da se radi o međusobnoj razmeni podataka u vezi s podmićivanjem zdravstvenih radnika.

Policija je juče uhapsila direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba, zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanja i davanja mita u iznosu od oko milion evra. Osim Borojevića, uhapšeni su i načelnik Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiologiju Zoran Bekić, načelnica apoteke tog instituta Ivana Popović, zamenik direktora Instituta Zoran Tomašević, direktora Preduzeća „Roš" iz Beograda Vojislav Petrović, direktor Onkološkog sektora preduzeća „Farma svis" Andrej Soretić i menadžer preduzeća „Astra zeneka" iz Beograda Predrag Marinković.

Tanjug

Izvor: Politika 02.07.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi