Zdravstvo

Vesti :: Pouzdana dijagnoza u Nacionalnom PET centru

Pet centarUređaj visoke tehnologije primenjuje se u onkologiji, neurologiji, dijagnostici demencije, ranoj dijagnozi brojnih teških oboljenja poput Parkinsonove bolesti, psihijatrijskih oboljenja

Nacionalni PET centar u Kliničkom centru Srbije, namenjen za dijagnostikovanje malignih bolesti, ali i složene preglede u neurologiji i kardiologiji, funkcioniše već deset meseci, a svakoga dana ovde se obavi ispitivanje kod desetak pacijenata. Njihov broj mogao bi, kada se steknu svi uslovi, da bude i četiri puta veći, ali je problem u tome što ni lekari ni pacijenti očigledno nisu dovoljno upoznati s mogućnostima ove tehnologije, pa je malo njih i koristi.

Uređajem poznatim pod nazivom PET/CT skener, osim ranog otkrivanja raka i njegove lokalizacije, što se danas postiže i drugim metodama kao što su savremeni ultrazvuk, skener i magnetna rezonanca, najpreciznije se utvrđuje raširenost oboljenja, kao i delotvornost terapije i njeni konačni rezultati.

Prema rečima profesora dr Vladimira Obradovića, direktora Instituta za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije, u okviru kojeg se nalazi i Nacionalni PET centar, na snimanje se može doći s kompletnom dokumentacijom i uputom lekara opšte prakse, na osnovu mišljenja konzilijuma ili nadležnog specijaliste.

- Pomoću ove tehnike s najvećom sigurnošću može se utvrditi da li je tumor uništen lečenjem ili je još „živ". Snimanje traje pola sata, ono pokazuje da li je terapija bila delotvorna i - ako nije - da li je treba menjati. Standard je da na milion stanovnika postoji jedan ovakav uređaj, što znači da bi u Srbiji trebalo da ih bude sedam, a imamo ga samo mi i centar u Sremskoj Kamenici - istakao je dr Obradović, dodajući da je pregled značajan za one bolesnike kod kojih skenerimagnetnarezonanca nisu razrešili sve dijagnostičke dileme.

PET/CT uređaj sve više se primenjuje i u neurologiji, u dijagnostici različitih tipova demencije, ranoj dijagnozi brojnih teških oboljenja poput Parkinsonove bolesti, psihijatrijskih oboljenja, kao i utvrđivanju epileptičkih žarišta koji bi mogli hirurškim putem da budu odstranjeni. U kardiologiji PET snimanje omogućava preciznu procenu vitalnosti srčanog mišića, na osnovu čega se daje procena o tome koja metoda treba da bude primenjena u lečenju pacijenta.

Pre snimanja pacijentima se intravenski ubrizgavaju takozvani radiofarmaci, odnosno različite biološki aktivne supstance obeležene radioaktivnim izotopima, koje učestvuju u metaboličkim i drugim procesima u ćelijama raznih tkiva i organa.

- Za sada smo prinuđeni da ga avionski uvozimo iz Austrije i Italije i odmah primenjujemo, jer se veoma brzo raspada („poluživot" iznosi manje od dva sata). Zbog toga trenutno ne možemo da ispitamo više od 10 pacijenata dnevno. Ali i u svesti naših lekara i pacijenata očito još nije zaživelo saznanje da posedujemo ovu vrhunsku tehnologiju, pa i nema previše pacijenata - rekao je dr Obradović.

Pacijenti koji se odluče za ispitivanje u Nacionalnom PET centru mogu lično da dođu da zakažu pregled ili da pošalju nekog od rodbine, u Polikliniku KCS-a, gde se centar nalazi, svakog ponedeljka u 12 sati. Neophodno je priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju i uput za PET snimanje. Trenutno se na pregled ne čeka više do 10 dana, a troškove „pokriva" Republički zavod za zdravstveno osiguranje ukoliko lekari centra procene da je PET snimanje neophodno za bolesnika.

Povodom nekih priča da su prevelika sredstva uložena u izgradnju Nacionalnog PET centra, odnosno 4,5 miliona evra sa PDV-om, i da se moglo „prođe" s mnogo manje novca, dr Obradović naglašava da je napravljen objekat sa kompletnom opremom i infrastrukturom za nesmetani rad dva PET/CT uređaja, po ugledu na slične centre u svetu.

- Izgradnju objekta i njegovo kompletno opremanje obavila je firma „Simens" po sistemu „ključ u ruke", jer je na tenderu koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja pobedila zahvaljujući najjeftinijoj ponudi. Trenutno centar raspolaže jednim PET/CT uređajem, dok drugi treba da bude nabavljen kada se završi opremanje takozvanog proizvodnog odeljenja, odnosno ugradi medicinski ciklotron i opreme radiohemijska laboratorija i laboratorija za kontrolu kvaliteta radiofarmaka. Prema preliminarnim procenama, cena proizvodnog odeljenja bi trebalo da bude između 3,5 i 5,5 miliona evra. Kada sve bude završeno, predviđeno je da centar radi u dve smene, pa će dnevno moći da se ispita od 30 do 40 pacijenata - objasnio je naš sagovornik.

Inače, predviđeno je da se odavde supstancama snabdevaju i manji PET centri koji će biti formirani u kliničkim centrima u Nišu i Kragujevcu, pored već postojećeg u Sremskoj Kamenici.

Izvor: Politika 14.07.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi