Zdravstvo

Vesti :: Povučeni lekovi za dijabetes

lek za dijabetičare glukofazMinistarstvo zdravlja povuklo je s tržišta dve serije leka za dijabetičare „glukofaz" proizvođača „Merk" d.o.o., jer je prilikom proizvodnje došlo do greške. Ovaj medikament jedino je povučen u Srbiji, dok u Evropi i dalje može da se nađe u apotekama.

Lek je povučen s tržišta pred Novu godinu. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da su predložili povlačenje leka jer kvalitet nekoliko serija nije odgovarao zahtevima odobrene specifikacije u brzini oslobađanja aktivne supstance.

- Zbog toga smo u decembru 2011. godine predložili Ministarstvu zdravlja da povuče dve serije iz prometa. Prema pravilniku o načinu kontrole lekova i medicinskih sredstava, pomenuto odstupanje pripada klasi III (najmanje odstupanje od kvaliteta), što znači da ovom devijacijom nije kompromitovana bezbednost leka - kaže Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove.

S druge strane, u „Merku" kažu da su oni još tokom proizvodnje uočili problem i da su ga prijavili francuskoj agenciji za lekove. Oni su to ispitali i ustanovili da je medikament bezbedan za pacijente. Iz tog su razloga sve evropske agencije odobrile upotrebu leka, što jedino agencija u Srbiji nije učinila.

Izvor: BLIC 05.01.2012.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi