Zdravstvo

Vesti :: Prave lekove za svakog pacijenta posebno

xxxVećina građana misli da je jedino zaduženje farmaceuta da izdaju medikamente sa rafova apoteka, ali ovu predrasudu razbijaju farmaceuti iz Apoteke „Beograd", koji svakoga dana u svojim laboratorijama izrađuju na stotine različitih vrsta

Pacijenti koji nigde ne mogu da pronađu određeni lek neophodan u lečenju neke bolesti slamku spasa često nalaze u objektima ove ustanove u kojima iskusni farmaceuti izrađuju takozvane magistralne lekove, i to na osnovu određenog recepta koji je lekar propisao bolesniku. Takođe, prave se i galenski lekovi koji su potrebni na tržištu jer se, na primer, velikim proizvođačima ne isplati da ih proizvedu u malim količinama ukoliko nekog leka nema duže na tržištu ili nije registrovan.


U apotekama stručnjaci najčešće mešaju supstance od kojih prave razne kapi i masti za oči, a koje koriste uglavnom stariji građani, ali i gelove, paste, rastvore za one nešto mlađe Beograđane koji imaju problematičnu kožu.
- Svaki propisani recept proučimo i stručno napravimo lek. Pacijenti nam se stalno vraćaju, a mi nikad nijednu osobu nismo vratili iz apoteke a da joj nismo izašli u susret - objašnjava Nataša Živanović, direktorka sektora za proizvodnju u „Apoteci „Beograd".

Međutim, kako objašnjava naša sagovornica, magistralni lek se izrađuje u apoteci na osnovu recepta lekara, odnosno za svakog pacijenta posebno.
- Treba razlikovati magistralni od galenskog leka. Oni se izrađuju u situacijama kada fabrički i galenski lekovi ne mogu da zadovolje određene potrebe pacijenata u dozi ili obliku. Takve lekove najviše pravimo za pedijatrijske i gerijatrijske pacijente - ističe Živanovićeva.


Godišnje se ovakvih lekova proizvede oko 500.000.
- Značajni su i praškovi koje pravimo za bebe rođene sa srčanim manama, a koje očekuju operacije na srca - objašnjava naša sagovornica.


U magistralne lekove koji se izrađuju u apotekama jesu i preparati za poboljšanje cirkulacije, za zaštitu od sunca, ali i preparati za lečenje psorijaze, bakterijskih i gljivičnih oboljenja kože i noktiju, bradavica, ekcema, ožiljaka, strija i fleka na koži.
Zaposleni u ovoj pravoj maloj fabrici lekova kažu da prate koji su lekovi deficitarni na tržištu i da onda kreću u njihovu izradu. To su takozvani galenski lekovi. Iz palete galenskih lekova izdvajaju se kreme za bebe bazirane na tradicionalnoj recepturi, koje se proizvode već 35 godina. „Hiperol vagitorije" koje se prave na bazi kantarionovog ulja, čija su lekovita svojstva dobro poznata. Tu je i „hipergel" za ublažavanje bola, peckanja i svraba na ozleđenoj i upaljenoj koži. Jedan od primera leka koji nije registrovan na tržištu je „dijazepam", rastvor za rektalnu primenu, jedinstven i nezamenljiv kod cerebralnih i febrilnih konvulzija, u narodu poznatih kao fras kod dece.

Izvor: BLIC 24.05.2010.

Arhiva vesti ...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi