Zdravstvo

Vesti :: Preko krvi kaplju milioni

preko krvi kaplju milioniSamo za određivanje krvne grupe i rezus faktora prošle godine, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, potrošen je 71.424.201 dinar.

U zdravstvenim ustanovama, bolnicama, kliničkim centrima, zavodima i institutima za transfuziju, o trošku RZFO urađeno ukupno 1.421.477 analiza radi utvrđivanja krvne grupe i rezus faktora, pišu beogradski mediji.

Da su pacijenti koji su operisani i lečeni u bolnicama u svojoj dokumentaciji imali ove podatke, taj novac je mogao da se uštedi. Ali, u Srbiji, kao i u najvećem broju zemalja, građani nisu obavezni da utvrde krvnu grupu i rezus faktor, i ti podaci se ne upisuju u lična dokumenta, navode ''Novosti''. U nove lične karte oni ne mogu ni da se unesu, a kolone za krvnu grupu u starim ispravama i zdravstvenim knjižicama, uglavnom su ostale nepopunjene.

- Izdavanje ličnih karata, naravno, nije u domenu službe transfuzije, pa time ni upisivanje podataka, a svako prepisivanje nosi mogućnost administrativne graške - kaže za "Novosti" dr Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

- Upis podatka o krvnoj grupi u ličnu kartu bi bio samo informativan, budući da to ne bi bio propisan medicinski dokument sa svim potrebnim pratećim podacima.

U naredne tri godine trebalo bi da se zamene i zdravstvene knjižice svih 6,9 miliona osiguranika. Ali, ni u nove, čipovane, zdravstvene isprave, takođe, nije predviđeno da se unose podaci o krvnoj grupi.

Nepostojanje podataka o krvnoj grupi za transfuziologe "nije problem" čak ni u slučaju saobraćajne nesreće, kada povređeni gube krv ili hitno moraju na operaciju.

- U našoj dežurnoj službi krvnu grupu za ovakve pacijente radimo po hitnom

postupku za 10 do 15 minuta od momenta prispeća zahteva - objašnjava dr Savić. - Ukoliko je pacijent ugrožen, uvek imamo rezerve 0RhD negativne krvne grupe koja može da se primeni prema potrebi.

Izvor:VEČERNJE NOVOSTI 08.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi