Zdravstvo

Vesti :: Preventivni pregled spasava život

xxxGodišnje se u Srbiji registruje više od 4.000 žena obolelih od raka. Ta bolest godišnje odnese 1.300 života. U porastu je broj obolelih i od drugih oblika malignih bolesti koje su, kada se otkriju na vreme, izlečive u više od 90 odsto slučajeva.

Ovaj oktobar, mesec koji je širom Evrope posvećen borbi protiv raka dojke, Srbija je dočekala podatkom da se dvake godine u zemlji registruje više od 4.000 novoobolelih žena. Nažalost, ta bolest godišnje odnese 1.300 života.

U porastu je broj obolelih i od drugih oblika malignih bolesti, koje su, kada se otkriju na vreme, izlečive u više od 90 odsto slučajeva. Najčešće se, međutim, otkriju u poodmakloj fazi.

Istraživanje tima Kliničkog centra Srbije pokazalo je da više od polovine od oko 1.000 ispitanih žena nije u poslednje dve godine i više godina bilo na ginekološkom pregledu.

Petina žena ne ide jer nema nikakve simptome, skoro 15 odsto ispitanica ne posećuje lekara jer su lenje, njih 11 odsto je odgovorilo da nema vremena za pregled zbog prezaposlenosti, dok se 9,4 ispitanih žena plaši susreta sa ginekologom.

Vesna Kesić iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Srbije kaže da Klinika može imati perfektan skrining-program, ali da, ako pacijenti ne dolaze, to ne vredi.

"Broj slučajeva tumora grlića, dojke, kolonrektuma jasna je slika koliko celo društvo brine o svojim građanima", rekla je Kesićeva.

Dušan Keber, rukovodilac projekta, kaže da treba preći iz sporadičnog u masovni skrining. "U tom slučaju možemo spasti hiljade života godišnje", ističe Keber.

Podsetimo i da je Srbija, da tako kažemo, samostalno krenula u pripremu Nacionalnog programa za organizovani skrining, koji inače ima samo 11 evropskih zemalja, još 2006. godine.

"Taj program je Vlada usvojila, ali trebalo je više angažovanja i Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut". Mi, jednostavno, više kao radna grupa nismo mogli ono što smo stavili u program da i uvedemo", kaže Vesna Kesić.

Ostaje nada da će ovoga puta, uz podršku Evropske unije sve biti drugačije. Posle dosta zabrinjavajućih podataka za kraj, ipak, lepa vest i priznanje iz sveta za naše stručnjake. Ginekolog-onkolog Vesna Kesić izabrana je za predsednika Evropskog udruženja za ginekološki kancer.
Izvor:RTS 04.10.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi