Zdravstvo

Vesti :: Preventivni pregledi od sledeće godine

pregledi grlića materice,dojke, debelog crevaPreventivni pregledi dojke, grlića materice i debelog creva kreću od nove godine. Država sprema kampanju i pribavlja sredstva

MASOVNI pregledi svih odraslih građana u Srbiji na karcinom debelog creva, grlića materice i dojke počeće od sledeće godine.

Prema rečima dr Sime Vukovića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, ovo su oboljenja koja trenutno odnose najveći broj života. Srbija ima veću smrtnost od ovih bolesti u odnosu na sve evropske zemlje.

- U toku su pripreme, proverava se stanje na terenu, osposobljavaju se ustanove u pogledu opreme i kadrova, a narednih meseci biće realizovani i pilot-projekti - objašnjava dr Vuković. - Pozivaće se svi pacijenti koji imaju izabranog lekara, i to najmanje dva puta u toku dve godine. U prvoj fazi neće se svi pregledi obavljati u svim domovima zdravlja, već će biti podeljeno. Tako, skrining na rak grlića materice biće rađen u domovima zdravlja ”Voždovac”, ”Palilula” i u Novom Sadu. Pregledi dojke obavljaće se u domu zdravlja na Novom Beogradu, u Lazarevcu, Mladenovcu, Grockoj i Valjevu.

Prema zvaničnim podacima, tek svaki četvrti građanin ide redovno na preventivne preglede. Doktor Vuković kaže da se tako isprobavaju kapaciteti i sagledavaju mogući problemi, kako bi se kasnije krenulo sa velikom kampanjom, gde će svi domovi zdravlja u Srbiji raditi sve skrining preglede.

Jedna od zdravstvenih ustanova koja već godinama obavlja preventivne preglede jeste i Dom zdravlja u Zemunu. Kako nam je rekao direktor ove ustanove dr Dušan Joksimović, pozivani su zaposleni u fabrikama i svim okolnim naseljima.

- Sami smo obavili 5.000 pregleda na karcinom debelog creva - kaže dr Joksimović. - Nekad smo ”fob” testove za otkrivanje ove bolesti kupovali sami, a sada ćemo to dobiti od Ministarstva zdravlja. Osposobljeni smo i za rano otkrivanje raka dojke i grlića materice.

Da se malo ko odluči na pregled preventive radi, rekla nam je i direktorka Doma zdravlja ”Palilula” dr Slavica Kalezić Milošević.

- Od 2007. godine radimo skrining na rak grlića materice, slali smo pozive, ali je bio mali odziv - objašnjava dr Kalezić Milošević. - Za razliku od toga, dosta građana, više od 4.000 je došlo da uradi testiranje na karcinom debelog creva.

OD PREDSEDNIKA DO SVEŠTENIKA

U pojedinim opštinama biće formirani saveti za zdravstvo, u kojem će biti uključeni lokalni funkcioneri, udruženja pacijenata i predstavnici RFZO. Zasada je on formiran samo u Kragujevcu.

- Nerealno je da Ministarstvo zdravlja upravlja sa više od 300 zdravstvenih ustanova i reši sve probleme - kaže dr Vuković. - U čitav taj proces moraju biti uključeni svi, od predsednika opštine, pa do direktora preduzeća i sveštenika.

Izvor:NOVOSTI 04. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi