Zdravstvo

Vesti :: Prijem pacijenata krajem avgusta

Urgentni centarSvi oni koji su ovih dana zbog potrebe za pružanjem hitne medicinske pomoći stigli pred vrata novog Urgentnog centru Kliničkog centra Vojvodine, bili su zatečeni kada su od čuvara saznali da on još ne radi i da se pacijenti i dalje primaju u starom urgentnom centru, popularno nazvanom „podrum".

 

Ova najveća investicija pokrajine u oblasti zdravstva svečano je otvorena u junu. Velelepna zgrada, najsavremenije projektovana, građena i opremljena, čekala je decenijama da bude podignuta. Stari prostor u suterenu zgrade hirurgije, koji je služio kao urgentni centar, predstavljao je gorući problem Kliničkog centra, grada i Pokrajine, jer već davno po prostoru i opremi nije odgovarao savremenim zahtevima urgentne medicine. Zato je otvaranje novog zdanja obradovalo i građane i medicinske radnike. Međutim, nova zgrada još uvek nije primila pacijente.
- Do kraja avgusta Urgentni centar će primiti prve pacijente - kaže pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine zadužen za zdravstvo dr Ivan Levakov. - Bilo je neophodno da nam naš osnivač i investitor Urgentnog centra preda ključeve nove zgrade kako bi mogli da uradimo funkcionalne probe sistema i opreme u zgradi, jer to jednostavno nije bilo moguće dok nam zgrada nije bila predata. Zvanično otvaranje Urgentnog centra bilo je početkom leta kako bi tokom leta, kada imamo i manje pacijenata, uradili taj deo posla. Za oko mesec dana „Simens" će nam isporučiti CT aparat koji je ključni za brzu dijagnostiku, čime će Urgentni centar biti potpuno opremljen najsavremenijim aparatima.
Ono što je ostalo da se reši je pitanje kadrova koji će raditi u Urgentnom centru, za šta se ispostavilo da će biti ozbiljan problem. Dozvolu za zapošljavanje novih kadrova daje Ministarstvo zdravlja koje je, kad je u pitanju prijem novih zdravstvenih radnika, poprilično restriktivno u davanju odobrenja. Za funkcionisanje Urgentnog centra, koji se prostire na 8.000 kvadratnih metara, u kome je veliki broj ambulanti, operacionih sala i intenzivne nege, po elaboratu Kliničkog centra Vojvodine trebalo bi oko 300 novozaposlenih od kojih su najveći broj medicinske sestre i tehničari. Od Ministarstva zdravlja dobijena je dozvola za prijem 20 sestara.
- Ovakav stav Beograda nazvao bi autističnim, jer se ne želi priznati postojanje novog zdravstvenog objekta u Novom Sadu koji može dobro funkcionisati samo ako u njemu radi dovoljan broj ljudi. Klinički centar Vojvodine do sada je imao manjak intenzivnih jedinica. Sa otvaranjem Urgentnog centra imaćemo ukupno 40 ovakvih jedinica, što je odgovarajući broj po svim standardima, ali u njima neko treba da radi, da prati rad aparata i da brine o pacijentima - kaže dr Levakov.
Kako saznajemo, sačinjena je lista lekara i medicinskih sestara koji će sa odeljenja klinika i instituta Kliničkog centra Vojvodine preći u Urgentni centar. Vodilo se računa da se ne poremeti rad na klinikama, a da se prelaskom jednog broja kadrova omogući funkcionisanje Urgentnog centra.
- Cilj nam je da se definiše broj zdravstvenih radnika koji nam trebaju, a ne da ih sve odjednom primimo. Zapošljavanje novih kadrova odvijalo bi se sukcesivno - ističe dr Levakov.

Izvor: Dnevnik 21.07.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi