Zdravstvo

Vesti :: Primaće pacijente do 21 sat...

Primace pacijente do 21 h.Radno vreme domova zdravlja u Beogradu veoma brzo biće produženo do 21 sat umesto dosadašnjeg od 7 do 19, 19.30 ili 20 sati. Ovaj predlog stigao je od strane Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a Gradski sekretarijat za zdravstvo ga je prosledio direktorima domova zdravlja na razmatranje i eventualne primedbe. Ova inicijativa ima za cilj da zaposlenim građanima koji rade do 17 ili 18 sati lekare učini dostupnijim, ali i da se... izvor: Blic

Namera Repu­bličkog zavoda za zdravstveno osiguranje je, prema reči­ma direkorke Svetlane Vukajlović, da lekari duže budu pacijentima na raspolaganju, tim pre što oni nemaju punu radnu nedelju od 40 sati ni sa povremenim dežurstvima vikendom.
- Smatram da je korektno prema pacijentima da se radno vreme produži, posebno zato što se već u 19 sati dečije klinike koje pripadaju tercijarnom nivou zdravstvene zaštite pretvaraju u velike domove zdravlja. Dodatna dva sata smanjiće gužve sigurno - kaže za „Blic" Svetlana Vukajlović.
Ovu preporuku domovi zdravlja trenutno razmatraju. Pre njenog usvajanja treba da usaglase pravilnik o početku, trajanju i završetku radnog vremena, kao i pauze za odmor.
Direktorka Doma zdravlja „Voždovac" dr Dragana Nalić smatra da ova ideja može brzo da zaživi i da je reč o dobroj nameri.
- Ovo je idealno za prezaposlene ljude da im se omogući da dođu na red kod lekara i nakon 19 sati. Mislim da nije teško organizovati produženje radnog vremena i da ovo može veoma brzo da počne da se sprovodi u praksi - smatra Dr Dragana Nalić.
Malo više rezerve prema ovoj preporuci ima dr Đorđe Stojiljković, direktor Doma zdravlja „Vračar". On smatra da je problem ako lekar ostane na poslu do 21 sat, a ujutru mu sleduje prva smena.
- Treba videti i da li je ovo moguće sa postojećim brojem zaposlenih - napominje dr Stojiljković.
Neki domovi zdravlja, poput „Savskog venca", i ranije su produžili radno vreme do 20 sati. Direktorka ove ustanove dr Mirjana Velimirović ima malu sumnju da li će zaista biti pacijenata do 21 sat, ali smatra da je ovo produženje apsolutno u njihovu korist.
- Trenutno lekari u domovima zdravlja, kad se oduzme pauza i doda činjenica da gotovo niko ne počne u sedam sati da prima pacijente, ne rade ni šest punih sati, tamko da nema smetnje da se radno vreme produži - ističe dr Velimirović.
pogledajte vesti u celini.....

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi