Zdravstvo

Vesti :: Privatni apotekari ne žele odloženo plaćanje

privatni apotekariDogovori oko uključivljanja privatnih apoteka u izdavanje lekova na recept "zapeli" su već na samom startu, a problem su garancije oko rokova naplate.

Republički fond zdravstvenog osuguranja trenutno apotekama plaća lekove izdate u martu, a za privatnike je sporno, čak, i da čekaju trostruko kraće - do 60 dana, što bi, prema najavama ministara finansija i privrede Mlađana Dinkića, bio krajnji rok u kojem bi država bila obavezna da servisira svoje obaveze prema komitentima, pišu Večernje novosti.

Za nešto više od 10 dana, od kada je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, obelodanila inicijativu da se privatnici uključe u izdavanje lekova na recept, sa apotekarima su održana dva sastanka - jedan u Ministarstvu, a drugi u RFZO. Ništa konkretno još nije dogovoreno, pa farmaceuti već sad sumnjaju da će inicijativa mininistarke zdravlja moći da se sprovede u praksi od 1. januara sledeće godine, kao što je najavljeno.

"Čak i da rokovi plaćanja budu od 45 do 60 dana, kao što je najavio ministar Dinkić, mi bismo morali puna dva meseca u apoteke da ubacujemo svoj kapital, što malo koji privatni apotekar finansijski može da izdrži", naveo je Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka. 

Na recepte se godišnje izdaju lekovi u vrednosti 30 milijardi dinara, a apotekarima od te sume pripada marža od 12 odsto, ili oko 3,6 milijardi. Kada bi svi mogli da računaju na isti promet, po toj računici svaka od oko 2.400 državnih i privatnih apoteka zaradila bi od recepta po 1,5 milijardi dinara godišnje.

Izvor: NOVOSTI 23. 10. 2012.GOD.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi