Zdravstvo

Vesti :: Privatnici ispali iz programa besplatne vantelesne oplodnje

xxxVantelesna oplodnja o trošku države moći će ubuduće da se obavlja isključivo u državnim bolnicama, jer je ugovor koji je Konzorcijum privatnih klinika imao sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje nedavno istekao.

Vantelesna oplodnja je dosad mogla da se obavi u šest privatnih klinika, pa su liste čekanja vremenom nestale, a bračnim parovima ponuđena je šansa za dve besplatne oplodnje o trošku RZZO.

Mnogi parovi sada su uplašeni da će se u državnim klinikama raditi mali broj intervencija, jer većina lekara koja se bavi time istovremeno radi i u privatnim klinikama, koje su ranije imale ugovor sa RZZO, pa se čak spominjao i sukob interesa određenog broja doktora. Parovi koji su se javili redakciji našeg lista izrazili su strah da će ponovo doći u situaciju da moraju da podmićuju lekare da bi ih primili u državni program, jer je neizvesno kada će stići na red, a poznato je da je vreme ključan faktor za dobijanje potomstva posebno kod žena koje se bliže četrdesetoj godini.

Kako objašnjava dr Zoran Jovanović, pomoćnik direktora Sektora za medicinske poslove RZZO, ugovor nije bio zaključen sa privatnim klinikama već sa konzorcijumom, čiji je nosilac u poslu bila Specijalna ginekološka bolnica „Jevremova".

- Ugovor sa konzorcijumom je ispunjen za hiljadu parova, a nije raspisana nova javna nabavka. Državne zdravstvene ustanove objasnile su da mogu da urade od 1.250 do 1.300 pokušaja godišnje. U državnim klinikama je prošle godine urađeno 775 pokušaja. Kako je u toku prošle godine ukupan broj urađenih vantelesnih pokušaja bio primenjen kod 1.380 parova, što u privatnim što u državnim ustanovama, postavlja se pitanje neophodnosti novog ugovora - kaže dr Jovanović.

Prijavljivanje parova za postupak vantelesne oplodnje je isti kao i do sada, a na sajtu RZZO je opisan ceo postupak upućivanja. Do juna ove godine, 5.554 pokušaja vantelesne oplodnje urađeno je o trošku RZZO. Prema nekim podacima, u Srbiji svaki sedmi par ima problem sa sterilitetom, a mnogima od njih vantelesna oplodnja predstavlja jedini spas da dobiju željeno potomstvo.

Prof. dr Ivan Tulić, načelnik Odeljenja asistirane fertilizacije Ginekološko-akušerske klinike KCS-a, kaže da parovi najčešće moraju na vantelesnu oplodnju zbog oštećenja jajovoda ili njihovog odstranjivanja, postojanja endometrioze trećeg ili četvrtog stepena razvoja, poremećaja funkcije jajnika, muškog uzroka neplodnosti i težeg poremećaja spermatogeneze, nepoznatog uzroka neplodnosti koje traje duže od tri godine, kao i poremećaja takozvanog cervikalnog faktora, ako neplodnost traje duže od dve godine. Učestalost neplodnosti u Srbiji je, kaže on, oko 15 odsto.

- Supružnici pripremljeni za ovaj postupak odmah se uključuju u program. Priprema medicinske dokumentacije traje oko dva meseca, a za parove koji su već ispitivani ili delimično ispitivani, i kraće. Problem je što je rok trajanja određenih ispitivanih parametara ograničen, pa je potrebno da se oni ponavljaju. Pacijenti se prvo javljaju ginekologu u domu zdravlja, kome su data uputstva koje sve analize par treba da uradi ili donese. Po kompletiranju medicinske dokumentacije, ona se prosleđuje regionalnom ogranku RZZO, a oni prosleđuju RZZO, koji upućuje par u jednu od tri komisije koje se nalaze u GAK KCS, GAK „Narodni front" i GAK KC „Novi Sad". Prethodno se parovi u domu zdravlja izjašnjavaju u kojoj bi zdravstvenoj ustanovi uradili postupak. Komisije zasedaju svake nedelje i na osnovu priložene medicinske dokumentacije i ultrazvučnog pregleda pacijentkinje donosi se definitivan zaključak - objasnio je dr Tulić.

Posle postupka vantelesne oplodnje, trudnice u 25 do 30 odsto donose na svet dvojke ili trojke, a treba napomenuti da je gornja granica za ulazak u postupak sada 40 godina za žene. Dr Tulić upozorava da, ipak, u tom periodu dolazi do značajnog smanjenja stope trudnoća i da se ona kreće od pet do 11 odsto.

--------------------------------------------------------

Preusmeravanje na klinike

Veliki broj parova, koji već godinama pokušava da dobije bebu i koji je krenuo sa prijavama za besplatan pokušaj u nekoj od privatnih bolnica, sada je potpuno zbunjen - kome treba da se obrati. Jedna od njih je i M. M., koja objašnjava da je komisija za vantelesnu oplodnju pri GAK-u donela odluku da se odobrava ovaj postupak, da je to prosleđeno RZZO-u, ali da im je rečeno da fond odluku treba da preusmeri privatnoj klinici za koju su se opredelili. Zbog isključivanja privatnika iz programa, M. M. i njen suprug ne znaju da li treba da čekaju red za proceduru kod privatnika, ili će njihov slučaj biti prosleđen nekoj državnoj klinici.

- Ukoliko je odluka komisije za vantelesnu oplodnju pozitivna, podaci ove osiguranice će biti prosleđeni ustanovi koju joj je odredio Sektor za medicinske poslove RZZO. Zdravstvena ustanova će zakazati prijem, a osiguranicu će o tome obavestiti njena filijala RZZO - objasnila je Sanja Mirosavljević, pi-ar RZZO.

Izvor: POLITIKA 11.08.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi