Zdravstvo

Vesti :: Problem neoverenih zdravstvenih knjižica

xxxI pored zakonom najavljenog otpisa duga preduzećima i poljoprivrednicima, koji od prošle godine redovno plaćaju doprinose, sadašnji dug Fondu zdravstva premašuje 50 milijardi dinara.

Uz pomoć kredita i nedavno odobrenih bespovratnih sredstava iz budžeta, rešava se problem nepovezanog radnog staža.Što se tiče zdravstvenih doprinosa, i pored zakonom najavljenog otpisa duga preduzećima i poljoprivrednicima, koji od prošle godine redovno plaćaju doprinose, sadašnji dug Fondu zdravstva premašuje 50 milijardi dinara.

U knjižicama oko 2.500 radnika Poljoprivrenog kombinata Beograd, uskoro će se naći markica koju je trebalo da dobiju još u januaru. Samo za njihove zdravstvene doprinose iz budžeta je izdvojeno više od 200 miliona dinara.

Dug ostalih preduzeća Fondu zdravstva dostiže 34 milijarde. Zajedničkog rešenja za sve sa neoverenim zdravstvenim knjižicama, za sada nema.

"Model je da se zakon primenjuje, poreska uprava je ta koja kontroliše uplatu svih doprinosa i poreza. Mora se uspostaviti isti tretman za sva preduzeća bila da su državna, društvena, privatna, velika ili mala", kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

U poreskoj upravi podsećaju da ih Zakon o privatizaciji sprečava da prinudno naplaćuju dug u preduzećima koja se pripremaju za privatizaciju, a ona su najveći dužnici. Međutim, od početka godine, ima naznaka da se tu nešto menja.

"Mi smo od Ministarstva ekonomije dobili dva spiska preduzeća za koja treba da pratimo da li plaćaju doprinose za zdravstvo i mi do desetog u mesecu treba da dostavimo da li su platili doprinose ili nisu", navodi Rada Kostić iz Poreske uprave.

Prema prvom izveštaju od 174 preduzeća, sa tih spiskva, 72 ni u januaru nisu uplatila doprinos za zdravstvo, u februaru je još 13 firmi počelo da plaća.

Problem neplaćenih zdravstvenih doprinosa rešava se i na osnovu starog kredita koji je Fond za razvoj, još pre dve decenije, dao Fondu zdravstva i penzijskom fondu.

"Ostalo je tu još prostora kod Fonda zdravstva. Ministarstvo ekonomije, Fond za razvoj i Fond zdravstva treba da iskoriste mogućnost koju imaju", kaže direktorka Fonda za razvoj Olivera Božić.

Sistem je takav, da Fond za razvoj, Fondu zdravstva otpisuje taj dug i prenosi ga na preduzeće koje nije platilo doprinose. Raspoloživo je još 68 miliona dinara, koji se mogu iskoristiti na taj način. I pored svega, prema podacima Fonda zdravstva oko 16.000 radnika i dalje nema overenu zdravstvenu knjižicu.

Podsećamo, prošle godine donet je zakon o mirovanju duga, koji je krajem 2008. godine iznosio 49 milijardi dinara.

Preduzećima će taj dug biti oprošten ukoliko do 2012. godine redovno uplaćaju zdravstvene doprinose.

Izvor: RTS 22.03.2010

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi