Zdravstvo

Vesti :: Proizvođači lekova odustaju od umanjenja cena

cene-lekovaGrupacija proizvođača lekova preporučila članicama da povuku potpise sa Protokola sa RFZO

U iščekivanju da se cene lekova usklade sa realnim kursom dinara prema evru, a ne da se i dalje obračunavaju po kursu od 99,30 dinara, proizvođači lekova spremaju se da posegnu za jednom nepopularnom merom – da „ukinu” 10 odsto popusta koji su ranije davali na sve cene lekova.

Naime, juče je Grupacija proizvođača lekova preporučila svojim članicama da povuku potpise sa Protokola sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO), po kome bi trebalo da umanje cene lekova za 10 odsto.

Umanjivanje cena lekova za 10 odsto do sada je bila prihvaćena obaveza koji su proizvođači lekova prihvatili da bi pomogli konsolidaciju RFZO. Međutim, na sastanku Grupacije proizvođača lekova pri Udruženju za hemijsku, farmaceutsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije usledila je preporuka članicama da povuku potpise sa Protokola sa RFZO o snabdevanju lekova za 2012. godinu.

U saopštenju se navodi da je takva preporuka usvojena zato što je RFZO doneo Odluku o smanjenju cena lekova na Pozitivnoj listi primenom kursa od 99,2973 dinara za jedan evro, propisanog pre 15 meseci.

Najavljeno je i da će proizvođači lekova zatražiti hitan sastanak sa ministarkom zdravlja, imajući u vidu neodrživost trenutne situacije u farmaceutskom sektoru.

Izvor:Politika 01.09.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi