Zdravstvo

Vesti :: Proizvođači o popustu na lekove

popust na lekoveProizvođači lekova trebalo bi naredne sedmice da odluče da li će RFZO ukinuti popust od 10 odsto koji je do sada važio za lekove na recept.

Istovremeno, iz Fonda tvrde da nestašice lekova neće biti i da očekuju da će doći do korekcije, odnosno uskladjivanja cena lekova sa realnim kursom.

"Ne vidimo ni jedan razlog za nestašicu. Povremeno nedostaje neki lek, ali tu su paralele medikamenata“, navode u RFZO i dodaju da ih je do sada jedino „Farma Svis“ obavestio da se povlači iz protokola, odnosno da više neće davati popust od 10 odsto.

Prema podacima RFZO, trenutni dugovi za lekove na recept iznose 13 milijardi dinara. Takodje, u tom fondu navode da se vreme plaćanja lekova na recept smanjilo i da iako se ranije strahovalo da će krajem 2011. godine dug iznositi 35 milijardi dinara- on je ipak manji.

Za lekove, sanitetski, medicinski I potrošni materijal, u bolnicama, kako tvrde u Fondu, plaćaju redovno.
U RFZO navode da se ne očekuju veće nestašice lekova, a u „Apotekama Beograd“ već neko vreme nedostaju brufen, lopion, prilazid, daonil, madopar, kreon i još neki medikamenti.

U Fondu tvrde da je lista lekova za koje je objavljeno da nedostaju nedeljna deficitarnost "Apoteke Beograd".

Kada su u pitanju odredjeni lekovi, zbog problema u proizvodnji u "Galenici" nema „sinacilin capsula“ a pacijentima je dostupan isti lek drugog proizvodjača „amoksicilin“, kažu u fondu.Slična situacija je sa lekovima flugalin,brufen, ciprocinal, eritromicin, cilazapril, metformin, nebivolol,sinoderm,esperson,floksal,indokolir kapi,lizinopril...

Lek „jurineks“, kako navode, ima terapijsku alternativu na D Listi, a „molikora“, „lopiona“ svih jačina, nema već duže vreme usled prestanka proizvodnje u fabrikama Srbolek i Jugoremedija i oni takodje imaju terapijsku alternativu na listi lekova.

Kada je u pitanju „madopar“, normalizacija proizvodnje u „Galenici“ očekuje se u oktobru. Paralelni lek leku „rivotril“ ( klonazepam ) dobio je odobrenu cenu u najnovijoj Odluci o cenama, i sa prvom Izmenom i dopunom Liste lekova biće uvršten, navode u RFZO.

Iz RFZO najavljuju da će početkom oktobra na sajtu te ustanove biti otvoren poseban baner gde će gradjani moći da se informišu o tome koji lekovi nedostaju i koje paralele za njih postoje.

Proizvodjači lekova okupljeni oko Fonda "Inovia" sledeće nedelje trebalo bi da donesu odluku o tome da li će prestati da daju popust od 10 odsto za lekove koji se izdaju o trošku zdravstvenog osiguranja, rekao je ranije Tanjugu direktor tog fonda Bojan Trkulja.

"Još nismo doneli konačnu odluku o tome i najkasnije do kraja naredne nedelje ćemo se izjasniti i obavestiti Republički fond za zdravstveno osiguranje ukoliko to odlučimo", kazao je Trkulja dodajući da su još ranije proizvodjači lekova zamoljeni da daju popust od 10 odsto, a da su davali i više od toga.

On je kazao da farmaceutske kompanije zbog kursne razlike za obračun cena lekova imaju velike gubitke, pa više nisu u mogućnosti da čine ustupke kao ranije.

"Lekovi se i dalje redovno isporučuju, ali je pitanje vremena kada će se neka od kompanija povući jer joj se neće isplatiti da isporučuje lekove", kazao je Trkulja.

Odluka o najvišim cenama lekova koji se izdaju na recept usvojena je polovinom avgusta, a njom je prvi put odredjena cena za 531 lek.

Predstavnici Ministarstva zdravlja najavili su tada da će uskoro biti obavljena i revizija cena svih lekova koji se izdaju na recept.

Odluka o najvišim cenama lekova načinjena je prema starom kursu od 99, 29 dinara za evro, zbog čega su nezadovoljni prozivodjači lekova koji su i ranije ukazivali da im se to ne isplati, jer već trpe gubitke od 30 odsto.

Izvor: B92 17. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi