Zdravstvo

Vesti :: Propisi otežali lečenje dece sa epilepsijom

problemi dece sa epilepsijomUmesto da na jednom mestu dete sa epilepsijom može da dobije neophodnu terapiju, tačnije u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, roditelji su prisiljeni na komplikovanu papirološku i laboratorijsku proceduru od Doma zdravlja, preko pomenute Klinike do Urgentnog centra.

Razlog - na Klinci ne radi stari aparat za merenje koncentracije leka u krvi što je neophodna procedura da bi dete dobilo terapiju. Novi aparat, iako nabavljen, kako kažu roditelji, još ne radi, dok prof. dr Slobodanka Todorović, direktorka Klinike, tvrdi da nije ni stigao.

- Moje dete ima epilepsiju i za terapiju koju dobija jednom mesečno u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu neophodna je provera koncentracije leka u krvi "Eftil". I tu nastaje problem, aparat koji služu za tu proveru ne radi. Ali, mi roditelji smo čuli da je Klinici doniran novi aparat, za koji navodno Ministarstvo zdravlja nije dalo dozvolu za korišćenje. Zato smo prinuđeni da sa detetom prvo idemo po uput u Dom zdravlja, da odvedemo dete na kliniku da joj izvade krv i onda taj uzorak nosimo u laboratoriju Urgentnog centra, a potom kod neurologa. Mi koji stanujemo u Beogradu lakše ćemo to učiniti nego ljudi iz unutrašnjosti ali čemu sve to kada bi problem rešio novi aparat - kaže K. K, majka deteta koje prima lek "eftil".
Prof. dr Slobodanka Todorović, direktora Klinike kaže da navodi roditelja nisu tačni i da novi aparat još nije stigao do laboratorije odnosno da su pregovori o donaciji iz Slovenije tek u toku.


- Do pre mesec i po dana provere koncentracije lekova "eftil", "karbamazepin" i "fenobarbiton" obavljali smo uz pomoć starog aparata. Ali, da bi se obavljale potrebne analize neophodni su i reagensi. S obzirom na to da je naša tehnika zastarela nabavka reagensa bila je pravo umeće. I to smo do skora uspevali, ali sada očekujemo aparat iz donacije i mislim da će za oko mesec dana biti u našoj Klinici. Aparat vredi oko 20.000 evra a za reagense je potrebno još oko 10.000 evra - objašnjava prof. dr Todorović.


Za komplikovanu proceduru koju roditelj mora da prođe da bi dete dobilo terapiju, direktorka Klinike kaže da je to put koji je predvidela država.


- Slažem se da je procedura komplikovana, da iziskuje mnogo vremena i napora, ali tako je predvideo zakonodavac. Mi na primer nismo u obavezi da radimo analize ambulantnim pacijentima, već samo mališanima koji leže kod nas, za njih negde oko 50. Ipak, do skora smo svima radili analize, bez obzira na to koji su pacijenti u pitanju, jer je najvažnije da deca dobiju terapiju - tvrdi prof. Todorović.


Ministarstvo zdravlja, kaže sagovornica, pomoglo je Klinici kupovinom pet aparata neophodnih za rad, a sa ovom donacijom nije upoznato.

Izvor: BLIC 28.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi