Zdravstvo

Vesti :: Prva banka matičnih ćelija u Srbiji

xxxIzgradnja prvog Centra za matične ćelije, koji će imati i banku matičnih ćelija, u Kragujevcu počeće u martu 2012. godine i trebalo bi da bude završena za godinu dana.

"Ovaj projekat će biti vrednosti od oko 10 miliona evra, a biće jedinstven u regionu i po tome što će Centar imati i banku matičnih ćelija," rekao je novinarima u Kragujevcu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić nakon otvaranja međunarodnog simpozijuma na Medicinskom fakultetu.

Na simpozijumu se vodi stručna rasprava o istraživanjima matičnih ćelija i njihovoj primeni u lečenju.

Đelić je istakao da je veoma važno da se pored naučnih istraživanja u Centru u Kragujevcu obezbede i komercijalne aktivnosti jer će ova investicija koju je država obezbedila iz sredstava Evropske investicione banke mora biti veoma održiva.

Centar za matične ćelije sa bankom matičnih ćelija biće površine 10 hiljada kvadratnih metara i biće izgrađen na novoizabranoj lokaciji, u zoni Servis 2 na ulazu u Kragujevac.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković je rekao da je za to određen novi prostor , umesto pored Medicinskog fakulteta kako je ranije bilo planirano Centar će se graditi u industrijskoj zoni na površini od jednog hektara i pored tog objekta biće izgrađen i naučno tehnološki park.


Istaknuti genetičar i profesor Univerziteta u Kragujevcu Miodrag Stojković je rekao novinarima da je najbinije što će se izgradnjom Centra za matične čelije stvoriti uslovi da mladi strčnjaci ostanu ili se vrate u Srbiju.

"Osnovna novina Instituta je što će imati i banku matičnih ćelija jer takve nema na našim prostorima i okruženju od 600 kilometara, a kod nas postoji potreba za nekoliko takvih banaka gde se čuvaju pod određenim sterilnim strogo kontrolisanim uslovima kako bi se matične ćelije mogle vratiti u ljudski organizam," rekao je Stojković.

Prema rečima Stojković ćelije iz krvi i pupčane vrpce se trenutno šalju u inostranstvo, 2000 uzoraka puta 2000 evra godišnje ode iz Srbije, a sve je to moguće uraditi i kod nas.

"Naši stručnjaci u saradnji sa partnerima iz inostranstva ovde će moći da nastave istraživanja koja su započeli u inostranstvu, a sada radimo na neurodegenerativnim bolestima i posebno nas interesuje povreda kičmene moždine jer smo tu imali dobre rezultate u primeni matičnih ćelija, zatim razvoj novih lekova uz njihovu primenu a radićemo i na otkrivanju uzroka naslednih bolesti," rekao je Stojković.

Izvor:BIZLIFE 17.10.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi