Zdravstvo

Vesti :: Prva transplantacija srčanog zalistka u Kamenici

xxxKomplikovani zahvat juče je uradio profesor dr Afksendios Kalangos, sa Univerzitetske klinike u Ženevi, veliki prijatelj naše zemlje, koji je operisao više od 30 srpskih pacijenata

Prvi put u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, urađena je transplantacija humanog srčanog zalistka tridesetpetogodišnjoj pacijentkinji iz Novog Sada.

Komplikovani kardiohirurški zahvat uradio je svetski priznati kardiovaskularni hirurg profesor Afksendios Kalangos, načelnik Odeljenja kardiovaskularne hirurgije Univerzitetske klinike u Ženevi, u Švajcarskoj. Ovaj hirurg, inače poreklom Grk, veliki je prijatelj naše zemlje i do sada je operisao više od 30 pacijenata u Srbiji.

Složenu intervenciju zamene obolelog srčanog zalistka humanim homograftom uradio je juče uz asistenciju hirurga i medicinskog tima Instituta u Sremskoj Kamenici.

Pacijentkinja je do svoje desete godine dva puta operisana u Londonu, a srčani zalistak koji je onemogućavao normalno snabdevanje pluća krvlju juče je konačno zamenjen homograftom (humanim srčanim zalistkom specijalno pripremljenim za ovu operaciju), koji je donirala Fondacija princeze Katarine Karađorđević.

Zahvaljujući operaciji i novom srčanom zalistku, ovoj mladoj ženi je omogućeno normalno snabdevanje pluća krvlju.

Profesor dr Kalangos je, podsećamo, u petak od Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja dobio odlikovanje, orden svetog Save Srpske pravoslavne crkve prvog stepena za svoj humanitarni rad i dostignuća za Srbiju.

Takođe, prilikom ove posete Srbiji, dr Kalangos je Kliničkom centru Srbije poklonio veštačku srčanu pumpu, uređaj vredan 150.000 evra, koji omogućava da se urade složene kardiohirurške intervencije, ali i da se premosti vreme čekanja do transplantacije srca kod najtežih bolesnika.

Doktor Kalangos je izjavio da je zadovoljan kako se u Institutu Kamenica unapređuje hirurgija urođenih srčanih mana, kao i da edukacija ide u korak sa svetskim trendovima, navedeno je u saopštenju ove ustanove.

- Četiri godine sarađujem s bolnicama u Srbiji i primećujem da postoji solidan broj pacijenata koji čekaju na ovakvu intervenciju. Izuzetno je značajno što je Institut odlično tehnički opremljen i što ima lekare stručno edukovane i spremne da se uključe u internacionalni projekat za lečenje ovih veoma komplikovanih pacijenata, u saradnji s Fondacijom princeze Katarine. Nadam se da će se i ostale bolnice u kojima se vrše kardiovaskularni zahvati uključiti u ovaj međunarodni program. Prilikom poslednje posete Srbiji pregledao sam nekoliko veoma mladih pacijenata od 14 i 15 godina koji zahtevaju transplantaciju i njihovo zbrinjavanje će biti moj sledeći izazov - izjavio je profesor Kalangos, lekar s tridesetogodišnjem iskustvom u dečijoj kardiohirurgiji i operacionom lečenju urođenih srčanih mana.

Osim intervencije koju je uradio dr Kalangos, pre samo nekoliko dana, na istom mestu, izuzetno komplikovanu operaciju arterijskog luka životno ugroženoj pacijentkinji uradio je profesor dr Eduard Kifer iz Pariza. Sve ovo ukazuje na važnu činjenicu koliko je međunarodna saradnja, kao jedan od najvažnijih načina za stalno napredovanje i usvajanje novih procedura važna Institutu Kamenica.

- Međunarodna saradnja pomogla je onim bolesnicima koji su trebali da budu operisani u inostranstvu. Stalno pratimo visoke svetske standarde, a dolazak ovakvih imena prilika je da se na licu mesta upoznamo s tehnikama i radom vrhunskih stručnjaka u kardiovaskularnoj hirurgije. Činjenica da su oni došlu uz pomoć ambasade Francuske, odnosno Fondacije princeze Katarine, potvrđuje da uživamo veliki ugled i poverenje različitih institucija - rekla je profesor dr Nada Čemerlić-Ađić, direktorka Instituta u Sremskoj Kamenici.
Izvor:POLITIKA 15.03.2010.
Arhiva...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi