Zdravstvo

Vesti :: Računi bolnica u blokadi

računi bolnica u blokadiRačuni desetak zdravstvenih ustanova u Srbiji trenutno su blokirani, a mnoge bolnice su preko godine u blokadi bile i po nekoliko puta, dok su neke u tom stanju i po više od godinu dana zbog nenamenskog trošenja novca.

Blokirani računi posledica su uglavnom nenamenskog trošenja novca, odnosno zaduživanja mimo ugovora sa Republičkom fondom za zdravstveno osiguranje. Ipak, ove ustanove koliko-toliko funkcionišu, pošto se plate zaposlenima isplaćuju preko namenskih računa, piše dnevnik Pres.

S druge strane, rukovodstva ustanova koje imaju finansijskih problema tvrde da je takvo stanje rezultat dugogodišnjeg gomilanja dugova, za koje uglavnom optužuju prethodni menadžment, bezobzirno ponašanje dobavljača potrošnog materijala, kao i to što od države dobijaju mnogo manje novca nego što zaista troše za lečenje pacijenata.

U RFZO kao primer ustanova koje su trenutno u blokadi navode Zdravstveni centar Knjaževac i Dom zdravlja u Prištini, iz tog stanja tek što su izašli Opšta bolnica "Đorđe Jovanović" u Zrenjaninu, DZ "Sveti Đorđe" u Topoli...

- Zdravstveni centar u Knjaževcu, primera radi, u blokadi je od 29. jula 2011, a DZ "Priština" od 26. juna 2008. godine - navodi portparol RFZO Sanja Mirosavljević.

Računi su u toku ove godine bili blokirani i Kliničkom centru Kragujevca, Zdravstvenom centru u Boru, Domu zdravlja u Žitorađi...

Izvor dnevnika otkriva da će država istražiti da li je rukovodstvo većine ovih ustanova nenamenski i nekontrolisano trošilo novac za sanitetski i potrošni materijal, kao i za zapošljavanje mimo ugovora sa fondom.

- Fond plaća 105.000 zaposlenih u zdravstvu, a na spiskovima zdravstvenih ustanova je ukupno 125.000 imena. To znači da su oko 20.000 ljudi direktno zaposlile uprave bolnica i budi sumnju da se za njihove plate trošio novac koji je država davala za sanitetski i potrošni materijal i lekove koje ustanove same nabavljaju. I onda ga, naravno, nije bilo za te potrebe - naveo je izvor Presa.

Izvor:PRES 30. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi