Zdravstvo

Vesti :: Rak će ove godine ubiti 22.000 ljudi u Srbiji

rak usrbiji
Predviđa se da će u Srbiji ove godine biti oko 37.000 novoobolelih pacijenata

BEOGRAD - Broj novoobolelih pacijenata sa malignitetima u Srbiji godišnje raste za 1,9 odsto, a stopa smrtnosti za 2,3 procenta, izjavio je predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić.

"U skladu sa stopom rasta, predviđa se da će u Srbiji ove godine biti oko 37.000 novoobolelih pacijenata, a 22.000 će preminuti", kazao je Čikarić na konferenciji za novinare povodom "Meseca borbe protiv raka", koji se u Srbiji obeležava tokom marta.

Čikarić - specijalista radiologije, izjavio je da se broj novoobolelih pacijenata sa karcinomom i stopa smrtnosti u Srbiji poklapaju sa evropskom statistikom. Čikarić je ukazao da je u Srbiji, baš kao i u Evropi, među muškarcima najrasprostanjeniji rak pluća, a među ženama karcinom dojke.
"Ukoliko se karcinom otkrije u početnom stadijumu mogućnost izlečenja je 95 procenata", kazao je Čikarić.

On je upozorio i na to da u Srbiji raste broj obolelih od leukemije i limfoma, ocenivši to kao direktnu posledicu NATO bombardovanja 1999. godine, kada je korišćen osiromašeni uranijum. Čikarić je ukazao da je od 2006. primetan rast te vrste malignih oboljenja, a da je u pojedinim delovima Srbije ta stopa i dvostruko veća.

Objasnio je da je za razvoj leukemije ili limfoma, kao posledice izloženosti osiromašenom uranijumu, potrebno najmanje pet godina, te se rast broja novoobolelih od 2006. godine direktno dovodi u vezu s tim.

Povodom Meseca borbe protiv raka, ukazano je i da je za uspešnije lečenje maligniteta Srbiji potrebno bar još 10 generatora za radio-terapiju, a treba povećati kapacitet za hirurške intervencije, pošto Institut za onkologiju i radiologiju ima 90 postelja, a godišnje se obavi više od 7.500 intervencija.

Članica Društva Srbije za borbu protiv raka je i glumica Eva Ras koja je sebe predstavila kao "reklamu za to da je moguće živeti sa rakom i posledicama lečenja" "Smeh je, takođe, bitan uz svaku terapiju", ukazala je Ras.

Izvor: KURIR 23.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi