Zdravstvo

Vesti :: Rak pluća: 74 odsto dijagnostikovanih ima bolest u odmaklom i metastaskom stadijumu

rak plućaOd oko 5.000 novoobolelih od karcinoma pluća koliko se svake godine registruje u našoj zemlji, u 35 odsto slučajeva najčešće maligno oboljenje otkriva se na metastaskom nivou, a kod svakog četvrtog pacijenta u ranom stadijumu.

Ovo su neki od najvažnijih zaključaka velikog istraživanja stavova lekara o lečenju metastatskog raka pluća, koje je uradila agencija Ipsos Strategic Marketing.

Istraživanje, započeto prošle godine, obuhvatilo je 55 lekara koji se karcinomom pluća u medicinskoj praksi prosečno bave više od 16 godina. Svaki od njih pregleda oko 60 pacijenata na mesečnom nivou.

Dominantan vid lečenja karcinoma pluća koji je metastazirao je hemioterapija, a u znatno manjoj meri primenjuje se kombinacija hemio i ciljanih terapija, dok se samo ciljana terapija u lečenju koristi u neznantnoj meri, zaključuje se u istraživanju.

Istraživanje je obuhvatilo i stavove lekara o dostupnosti lekova, a 72 odsto lekara koji se bave karcinomom pluća smatra da bi na našem tržištu trebalo da budu dostupni još neki lekovi u lečenju ovog malignog oboljenja.

Skoro 70 odsto ispitanih lekara smatra da je potrebno povećati dostupnost novih lekova, čak iako se ne može očekivati izlečenje.

Takođe, šest od 10 lekara smatra da bi na našem tržištu trebalo da budu dostupni još neki biološki lekovi kada je u pitanju metastatski karcinom pluća.

Svega 20 odsto anketiranih misli da je u Srbiji dovoljno lekova za rak pluća.

Izvor:BLIC 21.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi