Zdravstvo

Vesti :: Rat farmaceuta zbunjuje obolele od leukemije

rat farmaceutaTrka dve velike farmaceutske kompanije na tržištu Srbije izazvala je nedoumice među pacijentima koji boluju od hronične mijeloidne leukemije. Zbog isteka registracije, originalni lek zamenjen je generičkim, četiri puta jeftinijim, a oboleli odbijaju terapiju.

Pacijenti su doskora koristili lek “glivek”, koji proizvodi “Novartis”. Reč je o jednom od najprodavanijih lekova u svetu, čija jedna kutija košta 2.000 evra. Republički fond za zadravstveno osiguranje na listu lekova je nedavno uveo generičku verziju - „anzovip“, koji je četiri puta jeftiniji od originalnog.

Pacijenti su uznemireni, neki čak odlučuju da prestanu sa uzimanjem nove terapije, jer, kažu, ni od lekara ne mogu dobiti odgovore o bezbednosti ovog leka. Nasuprot njima, u “Aktavisu”, Agenciji za lekove, koja je lek registrovala i kontrolisala, i u RFZO tvrde da je lek bezbedan.

Kako nezvanično saznajemo, nepoverenje u novi lek nastalo je nakon što je “Novartis” izgubio tender od “Aktavisa”. Izvor “Blica” ukazuje na to da su upravo oni preko Udruženja za pomoć u lečenju obolelima od CML-a izazvali nepoverenje pacijenata u generički lek.

U “Novartisu” za “Blic” naglašavaju da oni s tim nemaju nikakve veze, ali potvrđuju da sada, kada se pojavila generika, ne mogu da manipulišu cenom i da zbog toga beleže veliki finansijski gubitak.

Izvor: BLIC 10. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane

Dodaj!

Preporučene oznake:

Postojeće oznake:

lek [×]
,
glivec [×]
,
anzovip [×]
,
generički [×]
,
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi