Zdravstvo

Vesti :: Recepti pod lupom

xxxLEKARSKA komora Srbije (LKS) zatražila je od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje da obelodani imena lekara koji nesavesno propisuju lekove na recept, budući da je u prva četiri meseca ove godine propisano čak dva i po miliona kutija medikamenata više u odnosu na isti period lane.

Primarijus dr Tatjana Radosavljević, direktor LKS, smatra da ovaj zahtev iziskuje jednu detaljnu analizu, počev od toga da je neophodno utvrditi koliko stvarno bolujemo, jer niko ne govori da smo sve starija nacija, već se „barata" brojkama koje nisu zasnovane na, kako kaže, detaljnim analizama.
- Nesavesno propisivanje lekova na teret Fonda dodatno šteti ionako krhkom poverenju na relaciji lekar - pacijent - ističe Radosavljevićeva. - To što pojedine kolege zloupotrebljavaju svoj pečat, blati i one koji savesno obavljaju svoj posao. Tome se što pre mora stati na put.
Direktor Kliničkog centra Srbije dr Đorđe Bajec kaže da su pojedini zdravstveni centri već upozoreni da njihovi doktori pišu mnogo recepata, i to na svoje ime, i dodaje da je jedan takav slučaj otkriven i u KCS.
- Svaki recept ima svoj broj i tačno se zna ko sme da ih piše - objašnjava dr Bajec. - Doktorka koja je prekoračila ovlašćenje moraće da vrati novac Fondu, odnosno budžetu Srbije.

Izvor: Večernje Novosti

Arhiva v esti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi