Zdravstvo

Vesti :: Reumatološkom institutu nova oprema za ranu dijagnozu

xxxBEOGRAD - U Institutu za reumatologiju u Beogradu juče je, povodom obeležavanja Svetskog dana artritisa, puštena u rad nova oprema za rano otkrivanje reumatskih oboljenja koja oštećuju zglobove.

U rad su puštene magnetna rezonanca, dva digitalna rendgena i ultrazvučni aparati, kojima je moguće rano dijagnostifikovati i pratiti efekte lečenje reumatskih oboljenja.

Ministar zdravlja Zoran Stanković obišao je tim povodom Institut i rekao novinarima da je u rekonstrukciju i opremanje te ustanove u poslednjih desetak godina uloženo oko 350.000 miliona dinara. On je naveo da u Srbiji živi oko 50.000 hroničnih reumatskih bolesnika, od kojih je 2.000 dece.
"Uložena sredstva su potrošena na adekvatan način. Savremena oprema će doprineti da se u Srbiji lakše registruju rano oboleli od reumatskih bolesti", rekao je Stanković.

Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov je kazao da ta ustanova sada ima svu neophodnu opremu za adekvatno lečenje. Reumatske bolesti narušavaju kvalitet života i često dovode do invalidnosti, a uzrok njihovog nastanka još nije poznat.

Struka smatra da je za nastanak tih bolesti bitan nasledni faktor, kao i da mogu nastati od infekcije koja nije lečena na vreme. Prvi simptomi su jutarnja ukočenost koja traje duže od 30 minuta, bol pri stiskušake i otok zglobova.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 13.10.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi