Zdravstvo

Vesti :: RFZO: Pravo na lečenje u inostranstvu tokom odmora

Pravo na lečenje u inostranstvu tokom odmoraOsiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji tokom sezone godišnjih odmora odluče da otputuju u inostranstvo imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć ukoliko se za to ukaže potreba, što ostvaruju na osnovu potvrde o zdravstvenom osiguranju.


Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je da ta institucija ima sklopljen međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa više od 20 zemalja, među kojima su Austrija, Belgija, Slovenija, Bosna, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Slovačka, Francuska...

Procedura utvrđena Zakonom predviđa prethodnu proveru zdravstvenog stanja osiguranih lica, rekla je Mirosavljević.

Na osnovu izvoda iz zdravstvenog kartona osiguranika, koji se vodi kod izabranog lekara opšte prakse i stomatologije, nadležna lekarska komisija RFZO daje nalaz, mišljenje i ocenu na osnovu koje se izdaje potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite važi za period od 90 dana od dana izdavanja, u slučaju privatnog boravka u inostranstvu, rekla je Mirosavljević objašnjavajući proceduru.

Osiguranici koji se ne pridržavaju propisane procedure ne mogu ostvariti pravo na naknadu troškova koji su nastali korišćenjem hitne medicinske pomoći za vreme boravka u inostranstvu, osim ako je međunarodnim ugovorom predviđena mogućnost naknadnog izdavanja potvrde o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Onda se u takozvanom "naknadnom postupku" sprovodi procena njegovog zdravstvenog stanja pre odlaska u inostranstvo i nastali troškovi nadoknađuju, rekla je portparol RFZO.

Hronični ili akutni pacijenti, međutim, ne mogu dobiti takvu potvrdu tokom boravka u inostranstvu, jer njihovo zdravstveno stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, pa samim tim i veće troškove.
Izvor: 24SATA 13.06.2012.god.
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi