Zdravstvo

Vesti :: Samo 60 rendgena legalno

nelegalni rengeniNovosti istražuju - koliko ima izvora zračenja u Srbiji i ko će ih kontrolisati. Još 250 zahteva čeka obradu, a nadležna agencija predložena za ukidanje

U OVOM trenutku, od svih rendgena, skenera ili aparata za snimanje zuba po državnim i privatnim ordinacijama širom Srbije, kao i ostalih izvora zračenja, samo 60 ima licencu, a još 250 zahteva čeka obradu.

Koliko njih se još nije ni prijavilo, iako je moralo, za sada ostaje nepoznato, baš kao i činjenica ko će ubuduće izdavati licence za rad. Naime, od proletos, kada je cela akcija počela, dozvole je izdavala Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Nju je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštitu životne sredine predložilo Vladi za gašenje. Vlada će o ovom, ali i ostalim agencijama predloženim za skidanje s budžeta raspravljati početkom sledeće nedelje.

ZASTARELI APARATI VIŠE ZRAČE
OD početka davanja licenci nadležni su ponavljali kako je važno da svi aparati i njihovi korisnici budu evidentirani, ne samo da bi postojao tačan uvid u izvore zračenja, već i da bi se sprečile neželjene posledice. Naime, jedan zastareo rendgen može da dovede do povećane ozračenosti i onih koji njime rukuju, a i samih pacijenata

U Agenciji, u kojoj je zaposleno 16 mahom visokoprofilisanih stručnjaka, kažu da ih još niko nije obavestio šta ih čeka, niti im je poznato ko će ubuduće obavljati njihov posao.

- Lično mislim da Agencija ne bi smela da se ukine, ne samo zato što njeno postojanje zahtevaju evropski standardi, već i zato što je u pitanju važno regulatorno telo koje imaju sve države u regionu - kaže za “Novosti” direktorka Agencije Mirjana Radenković.

U Nemanjinoj 11 uzvraćaju da započeti poslovi u agencijama, upravama, direkcijama i fondovima sigurno neće stati. Kada državna tela budu ukinuta, njihov posao nastaviće druga tela ili resorna ministarstava. U konkretnom slučaju, posao Agencije za nuklearnu sigurnost preuzeće samo Ministarstvo energetike.

Inače, vlasnici svih aparata koji zrače počeli su da registruju svoje izvore u Agenciji od kraja maja. Tada se startovalo sa pravljenjem prvog popisa ovih uređaja u oblasti medicine, stomatologije, industrije, naučnoistraživačkoj delatnosti, servisiranju...

Po rečima Jasminke Joksić, pomoćnika direktora Sektora za zaštitu od jonizujućih zračenja, u ovoj godini, osim licenci, izdali su i više od 100 dozvola za promet izvora jonizujućih zračenja i sedamdesetak različitih saglasnosti.

Izvor: NOVOSTI 08.09.2012.god,

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi