Zdravstvo

Vesti :: Samo dogradnja klinike na Dedinju smanjuje liste čekanja

xxxIzgradnja nove zgrade pored postojeće Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje", takozvano Dedinje dva, bilo bi jedno od sistemskih rešenja za liste čekanja na kardiohirurške intervencije. Ipak, urbanistički plan grada Beograda ne dozvoljava izgradnju još jedne zgrade u Bojićevoj rupi, iako je reč o objektu od opšteg interesa.

Priča o izgradnji „Dedinja dva" traje već nekoliko godina, ali se od puke ideje nije odmaklo. Tražilo se rešenje za dobijanje dozvole za gradnju od grada, Ministarstvo zdravlja je projekat uvrstilo u NIP, bila su predviđena i sredstva iz NIP-a, ali grad nije dao dozvolu.


- Posebno je neverovatno da ne postoji način da izbegnemo birokratske procedure i dozvole, a reč je o opštem interesu. Na listama čekanja imamo nekoliko hiljada najtežih pacijenata koji čekaju da budu operisani - kaže za „Blic" direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.
Prvobitni plan da se „Dedinje dva" gradi na slobodnom prostoru iza zgrade Instituta „Dedinje", koju mnogi zovu Bojićeva rupa, zbog nedostatka uslova je napušten, ali ni za novi plan da se nadograde postojeći objekti Instituta za rehabilitaciju u neposrednoj blizini „Dedinja" perspektiva nije sjajna.


Gradski sekretar za urbanizam Milan Vuković i-mejlom je odgovorio da su tokom prošle godine predstavnici Ministarstva zdravlja sa zamenikom direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje" i predstavnici Sekretarijata za urbanizam sagledali mogućnosti nadgradnje postojeće zgrade klinike i okolna dva objekta koji pripadaju drugim zdravstvenim ustanovama.


- Međutim, na tom delu planski osnov je Urbanistički plan iz 2000. godine, koji ne daje mogućnost povećavanja postojeće spratnosti. Izrada novog urbanističkog plana za ovo područje je u toku. Inače, meni nisu poznate bilo kakve zvanične inicijative u pogledu dogradnje ili izgradnje novog objekta - naveo je Vuković u i-mejlu.


Kako je „Blic" već pisao, na listi za kardiohirurške intervencije kao što su ugradnja bajpasa ili zamena srčanog zaliska valvule, čeka između 3.500 i 4.000 ljudi.


- „Dedinje dva" bilo bi sistemsko rešenje na duže staze sa novim operacionim salama i novim kapacitetima na odeljenjima intenzivne nege. Ipak, skeptična sam da će se to skorije desiti, jer treba da se menja i Detaljni urbanistički plan (DUP), a to traje dugo. Pričala sa svim relevantnim hirurzima kako ovaj problem s kapacitetima da rešimo, ali nisam dobila konkretna rešenja. Slanje pacijenata u inostranstvo je iznuđeno rešenje - smatra Svetlana Vukajlović, ali i upozorava da nešto hitno mora da se uradi.


Direktor „Dedinja" dr Boško Đukanović već je izjavljivao da unazad deset godina insistira na izgradnji novog kardio-bloka u okviru klinike, gde bi se godišnje lečilo oko 1.500 ljudi, uključujući i kompletan program za transplantaciju srca.
Otvaranje kardiohirurgije najavljuju i u KC „Niš" i to već četiri godine. Nadaju se da će sredinom godine biti isporučena oprema za salu i odeljenje intenzivne nege.

 

I Kamenica neizvesna
Izgradnja „Kamenice dva" pored postojeće zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici privedena je kraju, ali se čekaju sredstva za unutrašnje opremanje. Institut će u novoj zgradi dobiti dva sprata, odnosno 600 kvadrata. Tu će biti smeštena nova operaciona sala za najteže slučajeve i Odeljenje intenzivne nege za pacijente nakon kardiohirurških intervencija, tačnije dodatnih 13 kreveta.

Izvor:BLIC 17.03.2010

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi