Zdravstvo

Vesti :: Saradnja sa čuvenom klinikom Mejo

Direktor KCSDirektor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić, koji je posetio Mejo kliniku u SAD, izjavio je danas da je Srbija dobila veliko priznanje, da je ostvarena saradnja sa u svetu čuvenom klinikom, a da je jedina prepreka za transplantaciju srca u Srbiji nedostatak donora.

Ristić je rekao da je dobijeno jedno mesto u timu za naučnoistraživački rad na godinu dana i da je jedna naša doktorka sa Medicinskog fakulteta dobila veliko priznanje i postala zvaničan član tima za istraživanje u toj oblasti.

Dogovoreno je da početkom iduće godine, na proleće, budu održani dani Mejo klinike u Beogradu, gde će gosti biti najeminentniji doktori Mejo klinike tako da će to biti prilika za proširenje saradnje, rekao je Ristić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Ristić je istakao da je naišao na izvanredno razumevanje čelnih ljudi Mejo klinike, gde radi nekoliko naših doktora.

"Veštačke srčane pumpe smo počeli da ugrađujemo" , rekao je Ristić i dodao da je to zadatak koje je postavilo Ministarstvo zdravlja.

Ristić je objasnio da se postignuti sporazum sa Mejo klinikom ne odnosi na transplantaciju srca kod dece.

Prema njegovim rečima, sporazum u toj oblasti postignut je sa klinikom u Beču, a "vrata su širom otvorena i u Zagrebu", gde se, takođe, obavlja transplantacija srca, tako da je sad na duži period problem sa transplantacijom srca kod dece rešen.

Na pitanje o transplantaciji srca, Ristić je odgovorio da postoje tri pacijenta, koja su relativno dobro, od kojih je jedan došao 4. maja, odnosno pre oko četiri meseca, a koji i dalje čeka donora.

U Srbiji još ne postoji cenovnik za transplantaciju srca, ali načelne preliminarne cifre su oko 30.000 do 35.000 evra i to će biti realne cene za transplantaciju na godišnjem nivou, dodao je Ristić.

Izvor: PRESS 09. 09. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi