Zdravstvo

Vesti :: Saveti lekara na vrućinama: Lagana ishrana i uzimanje tečnosti

vrućineLagana ishrana, uzimanje tečnosti i nošenje adekvatne odeće i obuće, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima povodom veoma toplog vremena koje se i danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala nošenje boce sa vodom, večernje šetnje, provetravanje prostorija i oprez u saobraćaju i na kupalištima.

Kada su visoke temperature vazudha, savetuje se izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, uzimanje voća i povrća i održavanje higijene ruku i tela.

Visoka temperatura vazduha najviše šteti hroničnim bolesnicima, koji bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama i u hladovini, upozorila je ranije Macura.

Potrebno je uzimati vitamine, minerale, natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, mediteransku hranu, ribu, sokove, lubenice, dinje i sladoled i pažljivo postupati sa namirnicama, poručila je, takođe, portparol Hitne pomoći.

Srčani, stariji i hronični bolesnici trebalo bi da budu umereni u obavljanju fizičkih poslova, savetovala je, takođe, ranije Macura.
 

Srčani bolesnici i osobe, koje se preterano znoje, trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, savetovala je Macura.

Pri tom ne treba konzumirati alkohol, a dobro je koristiti suncobran i lepeze, u stanovima stvarati promaju i spuštati roletne, savetovala je portparol Hitne pomoći.

Osobe, koje se vraćaju sa posla, dok čekaju prevozno sredstvo u saobraćajnom "špicu", ne bi trebalo da stoje u mestu, nego da se kreću i šetaju, kako bi izbegli eventualni zdravstveni kolaps, poručila je, takođe, ranije Macura.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša temperatura vazduha biti od 32 do 35 stepeni, a očekuje se da će se i u Beogradu živa na termometru kretati oko 35-og podeoka.

Izvor: BLIC 11. 08. 2015.

arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi