Zdravstvo

Vesti :: Sindikat zdravstva predao Vladi peticiju

petivija vladiSindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije predao je danas u Vladi Srbije zahteve za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu

Zdravstveni radnici i ranije su protestovali zbog lošeg materijalnog stanja

Predsednik tog sindikata Zoran Savić rekao je novinarima ispred Vlade Srbije da je peticiju sa zahtevima potpisalo više od 25.000 članova sindikata. Savić je naveo da odgovor od Vlade Srbije očekuje tokom januara kada će najviši organi reprezentativnih sindikata Srbije doneti odluku o ranije najavljivanom štrajku sindikata protiv Zakona o radu.

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije od Vlade prvenstveno zahteva izmenu uredbe o korektivnom kojeficijentu, odnosno uredbe o kapitaciji.

"Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je uredba o kapitaciji pokazala negativne efekte, ali nažalost ništa nije preduzeto da bi se ona promenila" rekao je Savić.

Dodao je da se od Vlade traži i imena uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, i potpisivanje kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu.

"Tražimo i prestanak diskriminacije zaposlenih u zdravstvu... nezakonitom podelom na ugovorno i neugovorno zaposlene" kazao je Savić.

Objasnio je da Republički fond ne obezbeđuje sredstva za "neugovorne radnike", već to moraju da urade same ustanove, zbog čega deo tih zaposlenih ne prima plate redovno, a neki i više od godinu dana.

"Prosečna mesečna plata medicinske sestre je oko 35.000, lekar ima 59.000, dok lekar-specijalista zarađuje 73.000" rekao je Savić.

Na pitanje novinara da li je položaj zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti ugrožen, Savić je istakao da jeste, posebno što deo zaposlenih, po uredbi o kojeficijentima za obračun i isplatu zarada, nema ni minimalnu zaradu. Po njegovom mišljenju, položaj tih radnika će dodatno biti ugrožen novim merama Vlade Srbije - povećanjem poreza na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice i uvođenjem solidarnog poreza na plate.

Na zdravstvo će loše uticati i zabrana zapošljavanja do 2015. godine, a sindikat smatra da bi trebalo omogućiti zamenu zaposlenih u okviru kadrovskog plana.

Izvor: AKTER 25.12.2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi