Zdravstvo

Vesti :: Sindikat zdravstva zatražio povećanje plata

xxxSindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zatražio je danas od Vlade Srbije da hitno obezbedi sredstva za povećanje plata zaposlenih u tim delatnostima.

U pismu predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetković sindikat je zatražio hitan razgovor sa premijerom o poboljšanju položaja zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i obaveštenje premijera kada će sastanak biti održan.

"Svedoci smo drugačijeg odnosa Vlade Srbije prema zaposlenima u drugim delatnostima", naveo je sindikat u pismu premijeru i podsetio da osnovica za obračun plata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije nije menjana od septembra 2008. godine.

Sindikat je naveo da je realan pad zarada evidentan i upozorio na osiromašenje zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i pogoršanje socijalne situacije njihovih porodica.

"Neprihvatljivo je da iz budžeta Srbije nisu proteklih godina, pa ni u ovoj godini, izdvajana sredstava za neosigurana lica iako je to zakonska obaveza. Tako se teret finansiranja zdravstvene zaštite tih lica prebacuje na one koji izvršavaju svoje zakonske obaveze kao i na zaposlene", navodi sindikat u pismu premijeru Srbije.

Povećanje plata traže i zaposleni u državnoj kompaniji Telekom Srbija.

Posle odobrenja Vlade Srbije da se povećaju plate u EPS-u, iz Sindikata Telekom Srbije najavili su da će početi štrajk ukoliko do 1. februara ne dobiju odgovor Vlade na zahtev za povećanje zarada.

Sindikat EPS-a je uz pretnju štrajkom dogovorio sa Vladom Srbije i poslovodstvom kompanije da se radnicima ove godine uz plate podele mesečne naknade od oko 9.000 dinara, odnosno ukupno 3,75 milijardi dinara iz dobiti preduzeća za 2010.

Izvor: RTV 18.01.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi