Zdravstvo

Vesti :: Skenerima istekle licence

Skenerima istekle licenceSvim rendgenima, skenerima, uređajima za radioterapiju, kao i izvorima zračenja u utorak su istekle licence. Novu do sada je dobila tek 81 institucija

SVIM rendgenima, skenerima, uređajima za radioterapiju, kao i izvorima zračenja u industriji, vojsci i drugim oblastima u utorak su istekle licence. Novu licencu do sada je dobila tek 81 institucija, a mora da je poseduje baš svaka laboratorija, zubarska ordinacija, bolnica i svi ostali koji imaju izvore zračenja.

U Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja (SRPNA) kažu da su poslednjih dana zatrpani zahtevima, ali ne znaju koliko ukupno ima ustanova koje moraju da zatraže licencu.

- Tokom 2011. godine izdate su 42 licence, a od početka ove godine još 39 - kaže za "Novosti" Jasminka Joksić iz odeljenja za licenciranje SRPNA. - U proceduri je još dvadesetak zahteva. Ne znamo koliko će još da ih bude, jer ne postoji registar izvora zračenja i ustanova koje ih poseduju.

Agencija je, objašnjava ona, formirana pre nepune dve godine. Nikakav registar nisu nasledili, jer su licence izdavale različite institucije. Sada će, prvi put, kada licenciranje bude završeno, imati valjanu evidenciju, a svi izvori zračenja i ljudi koji rade sa njima dobijaće licence na pet godina.

- Ne treba da zbuni mali broj izdatih licenci, jer recimo, ceo Klinički centar Srbije, koji ima desetine aparata, podnosi samo jedan zahtev za licencu, u kome su sadržani svi detalji - objašnjava naša sagovornica.

Svima koji ne dobiju licencu na vrata može da dođe Inspekcija za zaštitu životne sredine, ali samo po prijavi. U tom slučaju, neodgovorne lekare, naučnike ili privrednike očekuju kazne.

A izvora zračenja u industriji ima u raznim uređajima za merenje, a u nauci u laboratorijama koje eksperimentišu sa izvorima zračenja. Najviše ih je, ipak, u medicini.

Među onima koji su licencu već dobili je Klinički centar Srbije, u kome se nalazi najviše izvora zračenja.

- Imamo 67 uređaja koji zrače - objašnjava Vojislav Kosanović, direktor Službe za tehničke i druge poslove KCS. - Više od polovine su rendgen aparati. Ali tu su i angio-sale u kojima se ugrađuju pejsmejkeri, stentovi i rade različite kardiološke intervencije, a zrači i aparat za razbijanje kamena u bubregu, kao i skeneri.

On navodi da se strogo brine da niko od zaposlenih ne pređe dozvoljenu dozu zračenja i dodaje da godinama nije bilo nijednog slučaja prekoračenja ovih strogih pravila.

Veliki broj izvora zračenja, inače, imaju i ostale zdravstvene ustanove. Samo rendgena na VMA ima sedam, 11 u KC u Nišu...

Izvor: NOVOSTI 23.05.2012.god,

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi