Zdravstvo

Vesti :: Skuplji lekovi?

xxxProizvođači lekova uputiće krajem meseca zahtev da se cene medikamenata usklade sa rastom kursa evra, najavio je dr Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije proizvođača lekova.

AKO evro nastavi da raste, proizvođači lekova uputiće krajem meseca zahtev Vladi Srbije da se cene medikamenata usklade sa rastom kursa evropske valute - potvrdio je u utorak za
"Novosti" dr Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije proizvođača lekova.
Sadašnji cenovnici obračunati su po kursu od 99,65 dinara za jedan evro, a od poslednje korekcije cena, linearno za 7,6 odsto naviše, takođe zbog usklađivanja sa kursom evra, prošlo je manje od tri meseca.
- Na kursnoj razlici trenutno gubimo 3,7 odsto - kaže dr Marisavljević.
Iako se žale da su cene mnogih lekova na našem tržišitu daleko ispod proseka u okruženju, proizvođači lekova Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, ipak, prodaju medikamente po cenama nižim od onih koje je odobrila Vlada Srbije. Jer, preko pozitivne liste lekova koji se izdaju u trošku osiguranja obavlja se i najveći promet medikamenata.
Iz kase zdravstvenog osiguranja za lekove je za godinu dana izdvojeno 45,5 milijardi dinara.
- Kriterijumi za stavljanje na pozitivnu listu su takvi da stimulišu konkurenciju i to nam je ove godine obezbedilo uštedu od 8,5 milijardi dinara - kaže Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora RZZO. - Samo na 16 citostatika, koje plaćamo po cenama nižim od onih koje je odredilo Ministarstvo trgovine, ušteda je 600 miliona dinara.

Izvor: BLIC 09.06.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi