Zdravstvo

Vesti :: Skupština o zakonima iz zdravstva

xxxBeograd -- Skupština Srbije završila je raspravu o zakonima iz zdravstva, koji kako kaže ministar zdravlja, treba da poboljšaju kvalitet zdravstvenih usluga.
Pred poslanicima su bili predlozi zakona o javnom zdravlju, o transfuziološkoj delatnosti, o transplataciji organa, o transplataciji ćelija i tkiva i o lečenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

Skupština je sinoć završila je raspravu o zakonima iz zdravstva, koji kako kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević, treba da poboljšaju kvalitet zdravstvenih usluga.

Milosavljević je, obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije set zakona, istakao da se nada da će po pitanju njihovog usvajanja biti postignut konsenzus u parlamentu, jer je reč o najznačajnijem javnom interesu.

"Predlog zakona o javnom zdravlju unaprediće očuvanje zdravlja stanovništva, očuvaće njihovo fizičko i psihičko stanje" istakao je Milosavljević. Predlog zakona o transfuziološkoj delatnosti, kako je objasnio Milosavljević, uspostavlja standarde u oblasti obezbeđivanja adekvatnih količina krvi, kao i krvnih komponenti, a cilj je i da se institucijama koje se time bave omoguće bolji uslovi rada.

Predlog zakona o transplataciji organa uređuje uzimanje organa sa umrlog lica i nadzor nad sprovođenjem tog postupka, a razlog za njegovo donošenje je da se sistemski uredi oblast transplatacije, organizacija ustanova, nadzor, da se stvore uslovi da se transpaltacija obavlja u skladu sa najrazvijenijim standardima i stvaranje uslova za promociju tog procesa.

Opozicija je iznela niz kritika na predložene zakone, navodeći da nisu kvalitetno uredjeni, da su konfuzni i dvosmisleni.

Poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali su Ministarstvo zdravlja što nije uvažilo mišljenje stručne javnosti prilikom kreiranja zakona, kao i to što je dozvolilo da u Srbiji broj doniranih organa bude veoma nizak.

Oni su zatražili da se zakoni povuku iz procedure, ocenjujući da oni neće doprineti poboljšanju zdravlja gradjana.

Poslanik kluba Liberalno demokratske partije Žarko Korać rekao je da ta stranka ne može biti protiv zdravstvenih zakona, ali da smatra da je predloženi set zakona nedovoljno precizan.

On je najviše zamerio što zakon o lečenju neplodnosti ne uključuje surogat majke i što žene ne mogu same da odluče da imaju decu, već to mogu da učine samo u okviru bračne zajednice.

Na dnevnom redu sednice parlamenta, koja je počela 16. jula, nalaze se 24 zakonska predloga, a u dosadašnjem toku sednice poslanici su u načelu razmotrili 20 predloga zakona.

Izvor: B92

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi