Zdravstvo

Vesti :: Slovenci istražuju korupciju u srpskom zdravstvu

xxxDr Zoran Bekić i dr Zoran Tomašević dovode se u vezu sa kompanijom „Novartis" koja se sumnjiči za podmićivanje u Srbiji, Sloveniji i Albaniji.
Slovenačko tužilaštvo razmatra mogućnost pokretanja istrage protiv švajcarske farmaceutske kompanije „Novartis" zbog sumnje da je u Srbiji podmićivala onkologe, u Albaniji funk
cionere ministarstva zdravlja, a u Sloveniji lekare u cilju promocije i prodaje novog leka....

Ministar zdravlja Borut Miklavčič je najavio da će korupcionaška afera sa „Novartisom" biti poslednja u državi jer će ministarstvo toj praksi stati na put ograničavanjem uticaja farmaceutske industrije na lekare.

„Zabranićemo sve posete farmaceutske industrije u svim ambulantama i bilo kojem lekaru u redovnom radnom vremenu", rekao je Miklavčič.

Zoran Hajtnik zastupa osobu koja želi da ostane anonimna „zbog zaštite svojih interesa", a čija je prijava slovenačkom Vrhovnom državnom tužilaštvu pokrenula istragu protiv firme „Novartis AG" iz Bazela i njene firme-ćerke „Novartis Phrama Services", filijala u Sloveniji, zbog sumnje da su davale mito u Srbiji, Albaniji i Sloveniji. Hajtnik tvrdi da ima dokumente iz kojih proizlazi „sumnja da je (pomenuta) švajcarska farmaceutska kompanija oktobra 2002. trojici lekara Onkološkog instituta u Beogradu, dr Zoranu Bekiću, dr Zoranu Tomaševiću i još jednom lekaru nudila po 10.000 evra da bi stavili lek 'aredija' na klinički protokol".

Marjetka Raušl-Lesjak iz Vrhovnog državnog tužilaštva ističe da je prijava juče ustupljena nadležnom tužilaštvu, a vođa Okružnog tužilaštva u Ljubljani Tamara Gregorčič kaže za „Politiku" da je jedan od tužilaca već dobio predmet „Novartis" na sto.

„Ako su trojica lekara sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije zaista uzela po 10.000 evra da bi prepisivali lek, slučaj je posao za policiju, a ne za Ministarstvo zdravlja. Međutim, ovo je opet ljaga na celu lekarsku profesiju, pa zato, ako se dokaže, prozvani lekari moraće da odgovaraju", komentariše za „Politiku" ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević.

On objašnjava da su odnosi sa farmaceutskom industrijom regulisani zakonom. Farmaceutska kuća može lekaru platiti put, boravak i kotizaciju na stručnom skupu, na kojem se očekuje da lekar nešto novo čuje, nauči, a da to onda bude za dobrobit pacijenata.

„Za predavanja koja održe na kongresima lekari su plaćeni preko Autorske agencije, za to plaćaju porez, a uvek moraju da vode računa da li su u sukobu interesa. Svako potkupljivanje je posao za istražne organe", kaže ministar Milosavljević.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesor dr Nenad Borojević, čiji su bliski saradnici (jedan je zamenik direktora, drugi načelnik dečje onkologije, a treće ime se za sada ne objavljuje) optuženi za uzimanje novca da bi pacijentima prepisivali lek kompanije „Novartis", kaže kako je o slučaju saznao iz medija i da pomenute lekare nije zbog ovih sumnji suspendovao. On smatra da za suspenziju još nema razloga, jer je reč o optužbama iz Slovenije koje još niko nije zvanično potvrdio. Optužbe se odnose na 2002. godinu, kada lek „aredija" nije bio na listi lekova koji se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja, pa su pacijenti lek kupovali sami, ali su troškove mogli refundirati. Od 2004. godine, međutim, ovaj lek je stavljen na Pozitivnu listu.

Izvor:POLITIKA

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi