Zdravstvo

Vesti :: "Smenio bih direktore, ali ih štite koalicioni dogovori

Min.zdravlja"Za nestašicu lekova u bolnicama odgovorni su nedostatak materijalnih sredstava i direktori tih zdravstvenih ustanova koje bih lično smenio, ali ne mogu zbog koalicionog dogovora", rekao je u intervjuu za "Alo!" ministar zdravlja Zoran Stanković.

Ministar kaže da će cistostatik "5-fluorouracil" biti hitno nabavljen, dok će hronična nestašica svih drugih lekova biti prevaziđena revidiranjem liste lekova koje nabavlja Fond zdravstvenog osiguranja.


"Tražio sam od RFZO da napravi nove liste na kojima će biti zastupljeni lekovi za lečenje svih bolesti. To je već završeno i kada prođe vladu, biće nabavljeni deficitarni lekovi kako bi svi bolesnici dobili potrebnu terapiju ili njihovu zamenu ako je neki lek prestao da se proizvodi", kaže ministar.


Prema njegovim rečima za nestašicu lekova odgovorne su bolnice "koje su dopustile da ostanu bez leka, a da pre toga nisu tražile hitnu intervenciju zdravstvenog fonda ili ministarstva".


Upitan da li će direktori bolnica biti pozvani na odgovornost Stanković kaže da to treba da urade oni koji su sklopili koalicioni sporazum i te direktore postavili na ta mesta.

 

"U konkretnom slučaju, ja bih kao resorni ministar smenio dobar deo direktora koji se ponašaju veoma neodgovorno. Ali, imajući u vidu koalicione sporazume koje moram da ispoštujem, nisam u poziciji da takve ljude smenim bez saglasnosti onih koji su ih postavili" dodaje ministar zdravlja.

Ministar kaže da smo ove godine potrošili skoro sva sredstva namenjena za kupovinu lekova u 2012. godini, zahvaljujući gomilanju dugova od 2006. godine. Da bi se obezbedila sredstva za ovogodišnju količinu lekova vođeni su višemesečni pregovori sa vladom i dogovoreno je da taj dug preuzme država i otplati ga u jednom dužem vremenskom periodu kroz kreditiranje.


Obavezu da grđani prvo izaberu svog lekara da bi mogli da overe zdravstvenu knjižicu Stanković objašnjava ulogom lekara u zdravstvenom sistemu.


"Svi moraju da imaju izabranog lekara do 1. jula 2012. godine i do tada za overu knjižica nije potrebna nikakva potvrda. To jeste birokratska mera, ali lekar ima svoju preventivnu ulogu u zdravstvenom sistemu i on mora da poziva ljude na preventivne preglede kako bi se na vreme otkrivale i lečile pre svega najteže bolesti", kaže Sranković.

 

Ljubiša Milanović
Ljubiši Milanoviću ostanak u ministarstvu neizvestan posle svega

O svom savetniku Ljubiši Milanoviću, koji je pre dve nedelje u jednoj TV emisiji isprozivao ceo državni vrh i otkrio da se korupcija i afere dešavaju i prikrivaju na najvišem nivou ministar zdravlja kaže da nema primedbe na njegov rad, jer je posao zbog kojeg je došao u Ministarstvo "obavljao korektno".


"Njegovo mesto i uloga u Ministarstvu zdravlja je bila da postojeće afere u zdravstvu, koje su više puta bile pominjane u javnosti, budu stavljene u legalni postupak pred policiju, tužilaštvo i pravosuđe. On nije imao ulogu istražnog organa, nego da prikupi dokumentaciju na osnovu prijava koje dobijamo po raznim osnovama. On je taj posao radio korektno i profesionalno i sve podatke do kojih je došao dostavio je tamo gde treba", kaže Stanković i dodaje da nije bio upoznat sa detaljima Milanovićeve istrage, jer "operativna saznanja policije i bezbednostnih službi nisu nešto što mora da zna ministar zdravlja".


Ministar kaže da njegov savetnik mora da snosi odgovornost za ono što je isprčao pred kamerama jer je "imao obavezu da iznosi stavove koje ja zastupam, ali je u ovom slučaju izneo lični stav".

 

O tome da li će savetnik dobiti otkaz Stanković još ne želi da govori, jer kako kaže, mora sa njim da obavi još neke razgovore.

Izvor:ALO 31.12.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi