Zdravstvo

Vesti :: Smrt zbog nemara?

xxxLjiljana Tasić POSLE niza udaraca koje zdravstvo u prestonici trpi poslednjih nedelja, usledio je još jedan. Porodica Tasić iz Malog Mokrog Luga, ostala je bez supruge i majke Ljiljane zbog, kako tvrdi, nemara lekara Hitne pomoći. Skrhani bolom, Tasići jedva progovaraju. Jovan i Aleksandra, suprug pokojne Ljiljane i njihova dvadesetšestogodišnja kćerka, ne mogu da nađu reči utehe. Očajni su, ali kažu da ne žele nikoga javno da osuđuju.

Samo hoće "da pošalju poruku upozorenja", kako bi građani bili savesno lečeni. To je sve što traže.
- Naša porodična drama desila se 6. juna, kada sam zbog bolova u grudima, koje je moja mama Ljiljana imala, pozvala ekipu Hitne pomoći - još u neverici priča Aleksandra. - Doktorka Jadranka Stoisavljević je mami dala injekciju diklofena i deksazona, a da joj, i pored bolova u grudima, nije uradila EKG snimak. Kada se ekipa spremala da pođe, mama ih je zamolila
da ostanu, jer bol nije prolazio. Tada joj je lekarka Hitne pomoći rekla da "ne brine, da nije ništa strašno i da nju, zapravo, bole međurebarni mišići". I onda je otišla.
U 15.10 ekipa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kako stoji u lekarskom izvešaju, pregledala je pacijentkinju Ljiljanu Tasić, uz napomenu da je primila injekcije diklofena i deksazona, zbog povremenih bolova u grudima. U njihovom drugom izveštaju, u 16.05, konstatovana je smrt. Bez obrazloženja.
- Kako je mami bivalo sve lošije, ponovo sam zvala Hitnu pomoć - navodi Aleksandra. - Tada su me lekari savetovali šta ja da preduzmem, iako su simptomi koje je imala jasno ukazivali na infarkt srca. Podsećali su me da su već bili i da nema potrebe da ponovo dolaze. Plakala sam i molila da dođu, govoreći da mama umire. Ostala je bez vazduha, tata joj je davao veštačko disanje. Ekipa, sa tom istom doktorkom na čelu, došla je ponovo oko 15.55. Tada su joj uradili EKG, crta je bila potpuno ravna. Posle nekoliko minuta, mama je preminula.
Jovan širi ruke. Priča, a reči jedva izlaze. Priseća se tog crnog petka.
- Zašto su žurili da što pre odu, zašto nisu imali razumevanja za njen bol. I kada su konstatovali smrt, poleteli su ka vratima. Nisu nam rekli šta i kako dalje.

ČEKAJU IZVEŠTAJ NADLEŽNIH
DOKTOR Branislav Lazić, direktor Hitne pomoći, rekao je za "Novosti" da je ovaj nesrećni slučaj procesuiran i da će konačno mišljenje dati nadležni.
- Imamo telefonski zapis poziva i razgovora, i izveštaj naše ekipe - izjavio je dr Lazić. - Sa slučajem je upoznat zaštitnik prava pacijenata koji nevezano od nas radi na ovom nemilom događaju, upoznato je i nadležno ministarstvo i, konačno Zdravstvena inspekcija. Ispoštovaćemo zakonsku proceduru i u propisanom roku podneti konačan izveštaj, kad od nadležnih dobijemo mišljenje.

Izvor:Večernje novosti

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi