Zdravstvo

Vesti :: Srbi se leče od raka u Albaniji

lek za karcinom"Vidatoks", kubanski lek koji, navodno, karcinom pretvara u hroničnu bolest, se u Srbiji može kupiti uglavnom putem interneta, uprkos tome što u našoj zemlji nije registrovan.

U Srbiji nije podnet zahtev za registraciju "vidatoksa", a u Albaniji je taj postupak u toku, izjavio je za press Aleksandar Tucović, portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Na pitanje da li se može prodavati lek koji nije registrovan, u Agenciji su odgovorili da to nije po zakonu.

"Zakon brani distribuciju lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet i to su takozvani sivi lekovi", izjavio je Tucović.

Klinike u Tirani leče "vidatoksom"

Postoji nekoliko klinika u Albaniji, uglavnom u Tirani, koje bolesnike leče upotrebom ovog leka. Sve više pacijenata iz Srbije odlazi u ove klinike na lečenje, uglavnom zbog nešto nižih troškova u odnosu na druge ustanove.

Jedna od njih je klinika "Kubana", koja je u Tirani otvorena pre dve godine.

Albansko zakonodavstvo ne brani upotrebu homeopatskih lekova, ali je u toku postupak registracije "vidatoksa".

Pored onkologa, na klinici radi nekoliko lekara homeopata koje obavljaju detaljan razgovor sa svakim pacijentom i nakon toga određuju dozu i način upotrebe leka.

Lek na bazi otrova crvenog škorpiona

Kuba je u julu 2011. godine počela s izvozom ovog leka namenjenog terapiji raka na bazi otrova crvenog škorpiona, (Rhopalurus junceus), iz familije Buthiade, koji obitava u istočnim oblastima te karibske zemlje.

"Vidatoks" je proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova "crvenog škorpiona", koji spada među endemske vrste na Kubi.

Lek je nastao posle 15 godina istraživanja.

Nelegalna prodaja putem inerneta

Na internetu se može naći veliki broj oglasa, putem kojih privatna lica prodaju ovo medicinsko sredstvo, a cene se kreću od 150 evra do 250 evra po bočici.

Međutim, postoje i firme koje se bave prodajom "vidatoksa", čije su prezentacije i kontakt podaci dostupni svima.

Na sajtu kompanije koja navodi da se bavi distribucijom ovog leka na prostoru Balkana, iako ni u jednoj zemlji na ovim prostorima nije registrovan, objašnjavaju da se klinika nalazi u Tirani, jer Albanija dozvoljava uvoz "vidatoksa".

Na poziv novinara na kontakt telefon koji se nalazi na sajtu, rečeno je da potrebnu količinu leka dostavljaju na kućnu adresu, bez prethodne provere. Cena bočice od 30 ml je 220 evra sa troškovima dostave.

Izvor:NOVI MAGAZIN 17. 03. 2013.god.

Arhiva vesti...»

NAŠA PONUDA LEKOVA ZA LEČENJE TUMORA (registrovani u Srbiji)
» online apoteka "LEK na KLIK"

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi