Zdravstvo

Vesti :: Srbija krajem 2015. dobija klinički centar sa najboljom opremom

novi klinički centarRekonstrukcija Kliničkog centra Srbije vredna 75 miliona evra trebalo bi da počne u drugoj polovini ove godine, kada budu usvojena sva planska dokumenta i završeni tenderi za izvođače radova.

Tako će umesto do kraja 2013, kako je ranije bilo predviđeno, građani Srbije obnovljenu i savremeno opremljenu zgradu KCS dobiti krajem 2015. godine.

Prvobitni plan rekonstrukcije KCS nije prošao Revizionu komisiju Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, zbog lošeg proračuna statike i rizika od zemljotresa. Sa ovim problemom javnost je upoznao i ministar zdravlja Zoran Stanković. Nadležni u Ministarstvu zdravlja kažu da su projektanti naknadno uradili plan za ojačanje konstrukcije pa je projekat konačno usvojen 20. oktobra 2011. godine. Ostaje da saobraćajni institut CIP obavi tehničku kontrolu i ukaže da li još nešto treba da se doradi.


- Objekat će imati 128.000 kvadrata, a rekonstrukcija će se izvoditi etapno, zavisno od raspoloživog budžeta, i trajaće tri godine. Projektom iz 1974. bilo je predviđeno da Klinički centar Srbije izgleda kao čuvena AKH klinika u Beču, koja je inače tri puta veća. Umesto dve kule, zasad će biti građena samo jedna dok ne budu odborena preostala sredstva iz kredita - kaže dr Vasilije Antić, izvršni direktor Jedinice za implementaciju projekta Evropske investicione banke za rekonstrukciju kliničkih centara.
Rekonstrukcija će omogućiti da u ovoj ustanovi rad bude još efikasniji i bolji. Operacione sale predviđene za najsloženije operacije, kao i intenzivne nege, biće izgrađene po najvišim svetskim standardima.

 

Novi KCS u brojkama

 

  • 33 savremene operacione sale
  • više od 200 kreveta intenzivne nege
  • 960 kreveta opšte nege
  • novi urgentni centar
  • nova rendgenska i laboratorijska dijagnostika


- Postojeći Urgentni centar biće premešten u novu zgradu. Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, Klinika za urologiju, deo Klinike za ortopediju i druge koje su trenutno udaljene od KCS biće preseljene u novi objekat. To će omogućiti efikasnije zbrinjavanje pacijenata i njihovo lečenje - kaže Antić.

 


Na kraju gradnje, najveća zdravstvena ustanova u Srbiji dobiće i najsavremeniju opremu, s tim što će deo već nabavljene aparature takođe ostati u upotrebi.


Projekti za rekonstrukciju kliničkih centara u Novom Sadu i Nišu su gotovi, a za Klinički centar Kragujevac su pri kraju. Tenderi za radove na ovim objektima biće raspisivani sukcesivno počev od prvog tromesečja ove godine.


- Ovo je danas najkompleksniji projekat rekonstrukcije bolničkih objekata u Evropi, zato što se u isto vreme rekonstruišu četiri najveće bolnice u Srbiji. Budžet nije veliki, s obzirom na obim i kompleksnost radova, ali i sa tim sredstvima smo ponudili projekte modernih bolnica - ističe Antić.

Izvor BLIC 23.01.2012.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi