Zdravstvo

Vesti :: Srbija nema nijednog radiologa za mamograf

mamografZakašnjenje iako su nacionalnim programom još 2009. predviđeni masovni preventivni pregledi koji bi trebalo u ranoj fazi da otkriju rak dojke, obuka stručnjaka počinje tek za dva do tri meseca

U Srbiji ne postoji nijedan radiolog obučen da na mamografu radi preventivne preglede, koji bi trebalo u ranoj fazi da otkriju rak dojke, saznaje Press.

Ova činjenica još je poraznija kada se zna da je Vlada Srbije još u februaru 2009. usvojila nacionalni program skrininga raka dojke koji predviđa upravo masovne preventivne preglede na mamografu. Takođe, država je u poslednje tri godine konstantno nabavljala mamografe, ali nije istovremeno i obučavala radiologe za rad na njima.

Razvoj u dva pravca

Zbog toga će, kako saznaje naš list, za dva do tri meseca početi obuka u svojevrsnoj školi pri Ministarstvu zdravlja, a radiologe će obučavati kolege sa Instituta za onkologiju i radiologiju (IORS) i Instituta u Kamenici koje su trenutno na edukaciji u Sloveniji.

Direktor IORS-a profesor Zoran Rakočević potvrđuje da Srbija nema nijednog obučenog radiologa za preventivne preglede na mamografu i dodao da je našem zdravstvu potrebno oko 100 takvih stručnjaka.

- Koncept edukacije radiologa poveren je kancelariji EU, čiji je zadatak da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i odgovarajućim institucijama, među kojima je i naš Institut, edukuje radiologe - kaže Rakočević.

On objašnjava da je skrining mamografija specifična u odnosu na bazičnu, za koju postoji 40 obučenih radiologa.

- Sa razvojem koncepta skrininga edukacija radiologa poprima drugačiju formu i razvija se u dva pravca. Jedan je skrining mamografija, koja se odnosi na preventivne preglede zdravih žena, dok se bazična izvodi na ženama koje već imaju tegobe. Preventivno radiografisanje dojki obavlja se kod žena starih između 45 i 69 godina, kada se ova bolest najčešće javlja. Dakle, ne čekaju se simptomi bolesti već se pregled obavlja preventivno da bi se na vreme utvrdilo eventualno postojanje promena - napominje Rakočević.

Materijalni troškovi

Plan je da u srpskom zdravstvu bude 110 radioloških službi za preventivne preglede dojki. Naš sagovornik napominje da je potrebno da se projekat izvodi po fazama i da se izbegnu ishitrene odluke. Podseća i da otkrivanje raka dojke nije jednostavan proces, već ponekad podrazumeva i nekoliko vrsta pregleda:

- Ne smemo dozvoliti da nedostatak edukovanih radiologa dovede do prebukiranih ordinacija zbog sprovođenja kontrolnih i dopunskih pregleda i izazove ogromne materijalne troškove.

Godišnje se rak dojke u Srbiji otkrije kod oko 4.000 žena, dok oko 1.400 njih umre od ove bolesti. Međutim, on se može izlečiti ako se žena javi na vreme, odnosno kada veličina tumora doseže do desetak milimetara.

- Nažalost, u Srbiji se žena obraća lekaru kada je prosečna veličina tumorske promene između 2 i 2,5 centimetara, i kada je u više od polovine njih bolest zahvatila i regionalne limfne čvorove. Apelujemo da se svake godine ide na kliničke preglede, a osobe preko 45 godina starosti na svake dve godine i na mamografsko radiografisanje - posavetovao je profesor Rakočević.

Izvor:PRESS 18. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi